Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

VIDEO - Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και το ΠΝ η νέα φρεγάτα FDI ΗΝ «ΚΙΜΩΝ» στο νερό!


 Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό: Η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες κλάσης Kimon (FDI ΠΝ) καθελκύστηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου Naval Group στο Lorient, στη Γαλλία. Η φρεγάτα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο 2022 μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων με τον Γαλλικό όμιλο κατασκευαστών Naval Group, την MBDA και την Thales. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια τριών (με προαίρεση άλλης μίας) Φρεγατών Defense and Intervention (FDI) σε διαμόρφωση ΠΝ, με το πακέτο οπλισμού και ολοκληρωμένης εφοδιαστικής υποστήριξης (integrated logistics support – ILS). Οι τρεις φρεγάτες θα πάρουν τα ονόματά τους από διάσημους Έλληνες στρατηγούς και ναυάρχους.

Το τελετουργικό σκέλος της καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI ΠΝ θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου 2023 στο Lorient με την παρουσία του κ. Sébastien Lecornu, Γάλλου Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, του Έλληνα ομολόγου του κ. Νικ. Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ. Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» (F601), αναμένεται να ενταχθεί στον Ελληνικό Στόλο τους πρώτους μήνες του 2025. Για την ιστορία, η θέση της τρόπιδας του σκάφους έγινε τον Οκτώβριο 2022 που υπογραμμίζει τον ταχύτατο ρυθμό ναυπήγησής του

Το νέο πλοίο θα είναι το πρώτο μεγάλο πολεμικό πλοίο επιφανείας του ΠΝ μετά από 25 χρόνια, οπότε εντάχθηκε η τελευταία φρεγάτα κλάσης Hydra (MEKO 200ΠΝ) «ΣΑΛΑΜΙΣ». Η ενεργοποίηση της Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ» το 2025 θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας εποχής της Ελληνικής ναυτικής ισχύος αφού μερικά χαρακτηριστικά της νέας φρεγάτας εισάγονται για πρώτη φορά στο ΠΝ.

 Πάντως, η σπουδαιότερη προσθήκη που θα εισαχθεί με τη νέα φρεγάτα στο στόλο θα είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ASTER 30 SAM που θα συνδυάζεται με το προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ SEAFIRE.

 Ήδη πέρασαν 20 χρόνια από την απόσυρση από την ενεργό δράση των 4 αντιτορπιλικών κλάσης C.F. Adams των ΗΠΑ (D218 Kimon) οπλισμένων με πυραύλους εμβέλειας 40km SM-1 SAM, που ήταν τα μόνα πλοία που μπορούσαν να παρέχουν ευρεία αμυντική προστασία έναντι στόλου σε εχθρική ζώνη, αφού οι σημερινές φρεγάτες για την αεράμυνά τους χρησιμοποιούν πυραύλους ESSM Block 1 (Hydra-class) και πυραύλους NSSM (Elli-class).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις