Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

AW149: Η Πολωνία παρέλαβε τα πρώτα δύο ελικόπτερα από τη Leonardo [pics]

 


Στις 30 Οκτωβρίου 2023, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ ανακοίνωσε την παράδοση των πρώτων δύο, από τα 32 ελικόπτερα, τύπου AW149 στην 25η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού.

Το AW-149, ένα ευέλικτο και υπερσύγχρονο ελικόπτερο, επιλέχθηκε ως μέρος του προγράμματος Perkoz για την υποστήριξη των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022, με την ιταλλική εταιρεία Leonardo και έχει αξία 1,75 δις ευρώ.

«Όλοι γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζει η Πολωνία. Πόλεμοι διεξάγονται πέρα ​​από τα ανατολικά μας σύνορα και υπάρχουν έντονες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και αυξημένες εντάσεις στην Ασία. Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να παρουσιάσω δύο από τα 32 ελικόπτερα AW149 που βρίσκονται τώρα στον κατάλογο της 25ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού», δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΑΜ κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής παράδοσης.

Το AW149, που παράγεται από τον Leonardo, είναι ένα ελικόπτερο σχεδιασμένο για διάφορες αποστολές, όπως μεταφορά, υποστήριξη στο πεδίο της μάχης και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Είναι μια διευρυμένη έκδοση του AW139.

Αυτά τα ελικόπτερα θα εξοπλιστούν, μεταξύ άλλων, με τους κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 Hellfire της Lockheed Martin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις