Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Το αρχαίο φυτό που κάνει θαύματα στο έντερο – Ανακουφίζει από δυσπεψία, φούσκωμα και αέρια

 


Είναι ένα αρχαίο φυτό, στις θεραπευτικές ιδιότητες του οποίου έχουν αναφερθεί αναφέρονται ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος και ο Γαληνός. Η ρίζα του οποίου συνήθως κονιορτοποιείται και προστίθεται στο νερό, για να λειτουργήσει ως φάρμακο.

Οι άνθρωποι το καταναλώνουν για προβλήματα πέψης, όπως καούρα, αέρια και δυσπεψία. Χρησιμοποιείται επίσης για τη διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Είναι μια φυτική σκόνη που παρασκευάζεται από αποξηραμένους κονδύλους διαφόρων ειδών ορχιδέας. Έχει διακριτικό άρωμα και γλυκιά γεύση και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά ποτά και επιδόρπια σε όλο τον κόσμο.

Μιλάμε, φυσικά, για το σαλέπι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό ρόφημα.

Τα 6 οφέλη που έχει το σαλέπι για την υγεία

  1. Ανακουφίζει από την καούρα, τα αέρα του εντέρου, το φούσκωμα και τη δυσπεψία
  2. Ανακουφίζει από τη διάρροια
  3. Βελτιώνει την όραση
  4. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
  5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  6. Συμβάλλει στην αντιγήρανση

1. Ανακουφίζει από την καούρα, τα αέρια του εντέρου, το φούσκωμα και τη δυσπεψία

Το σαλέπι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της καούρας, των αερίων του εντέρου, του φουσκώματος και της δυσπεψίας. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια από τις κοινές αιτίες της καούρας.

Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν επίσης τις κινήσεις του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια από τις κοινές αιτίες των αερίων του εντέρου και του φουσκώματος.

2. Ανακούφιση από τη διάρροια

Το σαλέπι έχει στυπτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της διάρροιας. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια από τις κοινές αιτίες της διάρροιας.

3. Βελτιώνει την όραση

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από τη φθορά. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

4. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και E, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Συμβάλλει στην αντιγήρανση

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν καταναλώνετε σαλέπι

Το σαλέπι μπορεί να είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι πιθανές παρενέργειες δεν είναι γνωστές. Για παράδειγμα, δεν είναι αρκετά γνωστά για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επομένως καλό θα είναι να αποφύγετε τη χρήση του.

Η κατάλληλη δοσολογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και πολλές άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους δόσεων για το σαλέπι.

Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις