Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Το κόλπο αποθήκευσης που εμποδίζει τις πατάτες να Bγάλουν φύτρες

 


Μια γυναίκα μοιράστηκε ένα απλό κόλπο για να μην βγάζουν φύτρες οι πατάτες που όπως αναφέρει η ίδια άλλαξε τη ζωή της. Οι πατάτες με πράσινα στίγματα ή βλαστούς μπορεί να περιέχουν τοξίνες, με αποτέλεσμα πολλοί να τις πετάνε εάν αυτά τα σημεία δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Ένα έξυπνο κόλπο αποθήκευσης που χρησιμοποιεί φρούτα μπορεί να παρατείνει την διάρκεια ζωής των πατατών σας και να αποτρέψει την ανάπτυξη βλαστών, σύμφωνα με μία δημιουργό περιεχομένου στο TikTok. Ένας γενικός κανόνας για τις πατάτες είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την υγρασία και το ηλιακό φως για να μην χαλάσουν γρήγορα. Χρειάζονται καλό αερισμό, ενώ διατηρούνται καλύτερα όταν αποθηκεύονται σε ένα στεγνό, σκοτεινό σημείο, όπως ένα ανοιχτό καλάθι.

Το έξυπνο κόλπο για να μην βγάζουν φύτρες οι πατάτες

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την Leen (@leen.bd) στο TikTok, δείχνει ότι η αποθήκευση των πατατών με ένα μήλο μπορεί επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση βλαστών. Θεωρείται ότι τα μήλα μπορούν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των βλαστών και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στις πατάτες λόγω των αερίων που απελευθερώνουν. Το «κλειδί» είναι το αέριο αιθυλένιο, μια ουσία που παράγεται φυσικά από τα μήλα και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσής τους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology έδειξε ότι το αιθυλένιο επιβραδύνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής των πατατών, παρατείνοντας έτσι τη φρεσκάδα τους. Ωστόσο, αυτό το κόλπο λειτουργεί μόνο για τις πατάτες. Η αποθήκευση μήλων με άλλα φρούτα μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσής τους, προκαλώντας την αλλοίωση τους πριν προλάβετε να τα φάτε. Αυτό έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη του αερίου αιθυλενίου για την αποθήκευση τροφίμων.

Πολλοί χρήστες του TikTok έγραψαν τα σχόλια τους σχετικά με το συγκεκριμένο κόλπο αποθήκευσης: «Το ξέρω περίπου ένα χρόνο. Άλλαξε τη ζωή μου! Λειτουργεί!», έγραψε ένας χρήστης.

Είναι ασφαλές να καταναλώσετε πατάτες με φύτρες;

Αν έχετε ήδη πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες, ίσως αναρωτιέστε αν είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Μπορεί να είναι κάτι δυσάρεστο, όμως η διαδικασία της βλάστησης στις πατάτες είναι ωφέλιμη καθώς οδηγεί στην ανάπτυξη νέων πατατών. Ωστόσο, οι περισσότερες πατάτες που κυκλοφορούν στην αγορά πιθανότατα έχουν υποστεί επεξεργασία με αναστολείς ανάπτυξης για να αποτραπεί η βλάστηση. Όσον αφορά την ασφάλεια, θεωρείται γενικά ασφαλές να καταναλώνετε πατάτες που έχουν βλαστούς. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από σολανίνη και χακονίνη, δύο φυσικές τοξίνες που βρίσκονται σε πράσινες πατάτες με φύτρες.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Poison Control: «Τόσο η σολανίνη όσο και η χακονίνη προκαλούν τοξικότητα μέσω διαταραχής των κυττάρων που οδηγεί σε γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετο, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν πονοκέφαλο, έξαψη, σύγχυση και πυρετό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις