Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

Το απόλυτο οικογενειακό φαγητό: σουτζουκάκια φούρνου με πουρέ

 


Υπάρχουν φαγητά που απλώς τα αγαπάμε. Κι ύστερα υπάρχουν φαγητά-θρύλοι της οικογενειακής κουζίνας. Τα σουτζουκάκια με πουρέ ανήκουν σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία – ένα πιάτο γεμάτο άρωμα, μνήμες και θαλπωρή. Το μείγμα του κιμά, πλούσιο και αρωματισμένο με κύμινο, αγκαλιάζεται από μια μελωμένη σάλτσα ντομάτας με λίγο κρασί που του δίνει βάθος. Και όταν σερβίρεται πάνω στον βελούδινο πουρέ, το αποτέλεσμα είναι απλώς μαγικό. Από αυτά τα φαγητά που δεν περισσεύει ούτε μπουκίτσα στο ταψί…

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό κιμά
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. μπελντέ
  • Μισό ποτηράκι κρασί
  • Νερό
  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 γρμ βούτυρο
  • 150 γρμ γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, το τριμμένο σκόρδο, το μουλιασμένο ψωμί, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά, ώστε να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το λάδι, τον χυμό ντομάτας, τον μπελντέ, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα σουτζουκάκια στο ταψί.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Για τον πουρέ, βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και πολτοποιούμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν λείες και κρεμώδεις. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Tips – παραλλαγές – προτάσεις:

Αν θέλετε πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε τα σουτζουκάκια χωρίς λάδι και να προσθέσετε ελαιόλαδο μόνο στη σάλτσα.

Για πιο έντονο άρωμα, προσθέστε λίγη κανέλα ή ρίγανη στο μείγμα του κιμά.

Ο πουρές μπορεί να εμπλουτιστεί με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή ένα κουταλάκι μουστάρδα για ξεχωριστή γεύση.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πουρέ με ρύζι μπασμάτι ή κριθαράκι για ένα εναλλακτικό σερβίρισμα.

Αν περισσέψουν σουτζουκάκια, κόψτε τα και σερβίρετέ τα σε σάντουιτς με ψωμάκι και φρέσκα λαχανικά την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις