Ο μουσακάς είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φαγητό. Είναι τελετουργία, αναμνήσεις, και γεύσεις που ενώνουν γενιές. Στην παραδοσιακή του μορφή μας έχει μαγέψει, αλλά αυτή η εκδοχή, με τις πολύχρωμες πιπεριές, φέρνει μια νέα διάσταση. Περισσότερο άρωμα, περισσότερη ένταση, περισσότερος… χαρακτήρας. Ένα φαγητό-γιορτή που τιμά το καλοκαίρι και προσφέρει το απόλυτο ελληνικό ταψί!
Υλικά
Για τα λαχανικά:
- 3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
- 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε φέτες
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 6-7 πράσινες πιπεριές
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Αλάτι
Για τον κιμά:
- 600 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι και χοιρινό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Λίγο νερό
Για τη μπεσαμέλ:
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα ζεστό
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Τριμμένη φρυγανιά (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία λαχανικών (ιδανικά από την προηγούμενη μέρα):
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις πιπεριές. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Αφαιρούμε τη φλούδα από τις πιπεριές, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε τάπερ στο ψυγείο για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση:
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε πατάτες, μετά μελιτζάνες και τέλος τις πιπεριές, όλα ελαφρώς αλατισμένα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά. Τελειώνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε για να σταθεροποιηθεί και να κόβεται όμορφα.
Tips για Τέλειο Αποτέλεσμα
- Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να ψήσεις τα λαχανικά στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο αντί να τα τηγανίσεις.
- Χρησιμοποίησε μελιτζάνες που δεν είναι πολύ σποριασμένες, για πιο ήπια γεύση.
- Η φρυγανιά στην επιφάνεια προσφέρει ωραία κρούστα. Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις και λίγη επιπλέον γραβιέρα.
- Ο μουσακάς γίνεται ακόμα καλύτερος την επόμενη μέρα – ιδανικός για προετοιμασία από την προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου