Σκηνές βιβλικής καταστροφής εκτυλίσσονται στην Βενεζουέλα μετά τον διπλό, εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 235 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τις δεκάδες χιλιάδες, την ώρα που τοπικά μέσα κάνουν λόγο για σχεδόν 42.000 αγνοούμενους.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης, καθώς τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό παγιδευμένων.
«Δυστυχώς, υποδεχτήκαμε 235 ασθενείς που διακομίστηκαν χωρίς ζωτικές ενδείξεις ή πέθαναν με την άφιξή τους στις δομές υγείας μας», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, με τις αρχές να κάνουν νωρίτερα λόγο για τουλάχιστον 1.520, ενώ ο Ροντρίγκεζ ανέφερε ότι τουλάχιστον 250 κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τους σεισμούς.
Βουνά συντριμμιών
Κτίρια ισοπεδωμένα, βουνά από συντρίμμια και οικογένειες σε κατάσταση πανικού να ψάχνουν με γυμνά χέρια για ανθρώπους που θάφτηκαν ζωντανοί. Κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν εικόνες βιβλικής καταστροφής, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει τις επόμενες ώρες ακόμη βαρύτερος.
Το σκληρότερο πλήγμα έχει δεχθεί η πολιτεία Λα Γουάιρα, βόρεια της πρωτεύουσας Καράκας. Εκεί βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ στη Μαϊκετία, το οποίο έκλεισε λόγω σοβαρών ζημιών, καθώς και η παραθαλάσσια πόλη Κάτια λα Μαρ, όπου πολλά κτίρια κατέρρευσαν, αφήνοντας πίσω εικόνες απόλυτης καταστροφής.

Διασώστες στα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό
(AP Photo/Pedro Mattey)«Δεν έχουμε κανένα μέσο για να βοηθήσουμε»
Όπως αυτό όπου ζούσε ο Αντόνιο Μπερμούδες. «Υπάρχει σημείο από όπου νεαρή, η Τζένιφερ, που έμενε στον 11ο όροφο, μου απάντησε. Αλλά δεν έχουμε κανένα εργαλείο, κανένα μέσο για να βοηθήσουμε» να βγει από τα συντρίμμια, εξήγησε.
Η Λίσμπετ Βάσκες, 37 ετών, αφηγήθηκε στο AFP ότι δικοί του κατάφεραν να σωθούν πηδώντας από παράθυρα του οικογενειακού διαμερίσματος την τελευταία στιγμή καθώς το κτίριο «κατέρρεε εντελώς». «Ήταν τρομακτικό», είπε. «Γείτονες σε χαμηλότερους ορόφους θάφτηκαν, προσπαθούμε να τους βγάλουμε».
«Δεν μας απομένει πλέον τίποτα. Τίποτα, ούτε καν η δύναμη ή το κουράγιο να μπούμε εκεί μέσα», αναστέναζε ο Λάρι Ρόχας, 49 ετών, μπροστά στον σωρό από χαλάσματα στον οποίο είναι θαμμένοι συγγενείς του.
«Χρειαζόμαστε να έρθει να βοηθήσει κόσμος. Εδώ κοριτσάκι έχει παγιδευτεί από χθες βράδυ, μπορούμε να τη βγάλουμε, χρειαζόμαστε έναν εκσκαφέα», φώναζε με απόγνωση ο Ντάνι Ρίσο, άλλος κάτοικος του ίδιου κτιρίου, 48 ετών.
Διεθνής βοήθεια
Η αποστολή διεθνούς βοήθειας προς τη Βενεζουέλα αρχίζει να οργανώνεται, καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν για «μεγάλη», «ταχεία» και «αποτελεσματική» συνδρομή, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αποστέλλει σωστικά συνεργεία και αποδεσμεύει 150 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα διατεθούν για την παροχή βοήθειας μέσω εταίρων των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε ότι αναπτύσσει πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Βοήθεια προς τη γειτονική χώρα ανακοίνωσε και η Βραζιλία, δύο υπήκοοι της οποίας έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό, σύμφωνα με την Μπραζίλια. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ανακοινώσει η Κίνα, η Ινδία, χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και το Ιράν, παραδοσιακός σύμμαχος της Βενεζουέλας, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει και το ίδιο σοβαρές συνέπειες από την πρόσφατη πολεμική σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι το διεθνές αεροδρόμιο Μαϊκετία είναι κλειστό επειδή υπέστησαν μεγάλες ζημιές οι υποδομές του, όμως το Καράκας διαθέτει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λα Καρλότα για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου