Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Αεροδρόμιο Νάξου: «Κλείδωσαν» 12,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών


 Αεροδρόμιο Νάξου: «Κλείδωσαν» 12,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών

Νέα δεδομένα για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της Νάξου δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη δέσμευση συνολικού προϋπολογισμού 12.200.460,92 ευρώ για την επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών του Κρατικού Αερολιμένα Νάξου. Μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία, έπειτα από μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία το έργο βρέθηκε αντιμέτωπο με χρηματοδοτικό αδιέξοδο, διακοπή εργασιών και τελικά διάλυση της προηγούμενης εργολαβικής σύμβασης.

Η νέα απόφαση, με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2026, αποτελεί το τελευταίο μέχρι στιγμής βήμα σε μια σειρά διοικητικών και χρηματοδοτικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες για το συγκεκριμένο έργο. 


Από την απένταξη και τη διακοπή εργασιών στη διάλυση της σύμβασης

Η αρχική εργολαβική σύμβαση είχε υπογραφεί στις 8 Μαΐου 2023 με ανάδοχο την «Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.», συνολικού ποσού 17.025.560 ευρώ, με αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης την 8η Μαΐου 2025. Στη συνέχεια εγκρίθηκε παράταση 13 μηνών, έως τις 8 Ιουνίου 2026.

Η πορεία του έργου άλλαξε στις 30 Ιανουαρίου 2026, όταν αποφασίστηκε η απένταξή του από το ΕΣΠΑ. Στις 24 Φεβρουαρίου ακολούθησε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών – Όχληση από τον ανάδοχο, λόγω καθυστέρησης στην εξόφληση του 9ου λογαριασμού, η οποία έγινε αποδεκτή στις 10 Μαρτίου.

Στις 22 Μαΐου 2026 ο ανάδοχος υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης. Παρά το αίτημα ανάκλησης που ακολούθησε, στις 8 Ιουνίου 2026 εκδόθηκε η διαταγή διάλυσης της σύμβασης.


Η κίνηση που ακολούθησε μόλις τρεις ημέρες αργότερα

Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις τρεις ημέρες μετά, στις 11 Ιουνίου 2026, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε πρόσκληση για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2026–2030», στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές αερομεταφορών», ειδικά για την «Επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου».

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης πρόσκλησης ανερχόταν ήδη στα 12.200.460,92 ευρώ, σηματοδοτώντας τη νέα προσπάθεια χρηματοδοτικής κάλυψης του έργου μετά τις εξελίξεις με την προηγούμενη εργολαβία. 

Ακολούθησε στις 29 Ιουλίου 2026 η ένταξη της πράξης στο «ΤΠΑ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2026–2030», με κωδικό ΟΠΣ 5229282. Στις 5 Αυγούστου το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε το νέο ενάριθμο έργο με συνολικό προϋπολογισμό 12.200.460,92 ευρώ.

Η ακολουθία αυτή φτάνει πλέον στην απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου, με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση των σχετικών πιστώσεων.


Πού κατευθύνονται τα 12,2 εκατ. ευρώ

Από το συνολικό ποσό, 11.213.716,49 ευρώ δεσμεύονται για την υλοποίηση των δύο βασικών υποέργων της πράξης. Παράλληλα, 50.069,59 ευρώ αφορούν αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, 395.166,26 ευρώ τις μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και 541.508,58 ευρώ τις δαπάνες απαλλοτριώσεων του αεροδρομίου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στο ίδιο επίσημο έγγραφο καταγράφεται πως, μετά την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, παρέμεναν σε εκκρεμότητα η πληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών, οι δαπάνες ΟΚΩ, η μισθοδοσία για την αρχαιολογία και η αποζημίωση των απαλλοτριώσεων.


Ένα σημαντικό έργο για το αεροδρόμιο της Νάξου

Το έργο αφορά μια εκτεταμένη παρέμβαση στις υποδομές του αεροδρομίου της Νάξου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται επέκταση του διαδρόμου κατά 300 μέτρα προς νότο, ώστε να φτάσει σε καθαρό μήκος 1.199 μέτρων, καθώς και η δημιουργία και διαμόρφωση των απαιτούμενων ζωνών ασφαλείας.

Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται ακόμη η διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου, η κατασκευή νέων συνδετήριων τροχοδρόμων και turn pad, η επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, έργα αποστράγγισης, περίφραξη και εσωτερική περιμετρική οδός, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της φωτοσήμανσης και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή εξωτερικής οδού μήκους 586 μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι οδικές προσβάσεις που επηρεάζονται από την επέκταση του διαδρόμου.


Νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο για το έργο

Η απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς εγκρίνει τη δέσμευση συνολικού προϋπολογισμού 12.200.460,92 ευρώ, εκ των οποίων τα 11.213.716,49 ευρώ αφορούν την υλοποίηση των δύο βασικών υποέργων.

Έπειτα από την απένταξη από το ΕΣΠΑ, τη διακοπή των εργασιών και τη διάλυση της προηγούμενης εργολαβικής σύμβασης, το έργο της επέκτασης και βελτίωσης του πεδίου ελιγμών του αεροδρομίου της Νάξου διαθέτει πλέον νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο μέσω του ΤΠΑ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2026–2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις