Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΔΕΝ ΘΑ «ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ» ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΗΠΑ – ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ DEAL ΓΙΑ ΤΟΝ GREEK STREAM ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΒΓΑΛΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ!Η άποψη της Ουάσινγκτον για την επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα είναι αρνητική, αλλά η στάση της Αθήνας για το θέμα αυτό παραμένει αμετάβλητη, είπε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Sputnik την Παρασκευή.
Ο υπουργός είπε ότι η στάση της Ουάσιγκτον δεν θα κάνει την Αθήνα να αλλάξει την προσέγγισή της στο έργο, το οποίο, τόνισε, είναι επωφελές τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την περιοχή.

«Δυστυχώς, ως προς τον αγωγό με το ρωσικό φυσικό αέριο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρνητική. Η αμερικανική πλευρά πήρε αυτή τη θέση επισήμως κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχα προσωπικά με τον Αμερικανό αξιωματούχο αρμόδιο για θέματα ενέργειας», είπε ο Λαφαζάνης.

Ο Turkish Stream αποτελεί υποκατάστατο για το έργο του αγωγού South Stream, το οποίο η Μόσχα ακύρωσε το Δεκέμβρη του 2014, επικαλούμενη μια «ανεποικοδομητική» στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αγωγός αναμένεται να έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 63 δις κυβικά μέτρα και θα τρέχει από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Θα καταλήξει σε ένα κομβικό σημείο αερίου στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, από όπου σχεδιάζεται να συνεχιστεί στη νότια Ευρώπη.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε τον αγωγό, θέλουμε να περάσει από την ελληνική γη και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ήταν μια εισαγόμενη δύναμη σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη και στην Ευρώπη και διαφωνούμε πλήρως με τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα αυτό».
Η ΕΕ θα πρέπει να επικροτήσει την επέκταση του Turkish Stream, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας
«Ο ρωσικός αγωγός, ο οποίος θα αντικαταστήσει την ουκρανική οδική διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, είναι απολύτως αναγκαίος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επικροτηθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και από τους ευρωπαϊκούς λαούς οι οποίοι κατανοούν τις ανάγκες του να έχουν αδιάλειπτες ρομήθειες του φθηνού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Λαφαζάνης τόνισε επίσης, ότι ο προτεινόμενος αγωγός Trans Adriatic Pipeline και ο Turkish Stream δεν θα είναι ανταγωνιστικοί, καθώς ο καθένας θα έχει το δικό του ρόλο να παίξει.
«Ο TAP είναι ένας αγωγός που θα διέρχεται από την Ελλάδα, βέβαια, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις τεράστιες απαιτήσεις σε φυσικό αέριο των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών», δήλωσε ο Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι το έργο δεν θα είναι μια εναλλακτική λύση για τον Turkish Stream.
Η ελληνική επέκταση του αγωγού για την άντληση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη θα μπορούσε να κοστίσει περίπου € 2 δισ. (περίπου $ 2,2 δις), είπε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας.
«Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει πώς ακριβώς το έργο θα χρηματοδοτηθεί. Αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το κατά προσέγγιση κόστος του αγωγού θα είναι περίπου € 2 δισ.και η κατασκευή του θα δημιουργήσει περίπου 20 000 θέσεις εργασίας», είπε ο Λαφαζάνης.
Το Deal στην ελληνική επέκταση του Turkish Stream μπορεί να ολοκληρωθεί στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο!
Μια συμφωνία για την κατασκευή της ελληνικής επέκτασης του αγωγού, θα μπορούσε να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 18-20 Ιουνίου, είπε ο Έλληνας Υπουργός.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάλυσης και του σχεδιασμού. Μια διακρατική συμφωνία για τον αγωγό βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Ελπίζουμε ότι θα υπογραφεί σύντομα», είπε ο Λαφαζάνης.
«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο υπογραφής της συμφωνίας στο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου» διευκρίνισε ο υπουργός.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε ο Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα είναι επίσης παρών.
«Φυσικά, έχουμε δώσει τη θετική απάντησή μας στην πρόσκληση του φόρουμ. Η ελληνική παρουσία θα είναι πολύ σημαντική. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι παρών στο φόρουμ και θα έρθει με μια μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών», είπε ο Λαφαζάνης.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματούχων.
Μετάφραση-απόδοση: Ι.Γκορ. αποκλειστικά για το Hellasforce
“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις