Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

EKTAKTO - (video) Έβρος: 1000 αλλοδαποί επιτίθενται κατά κύματα - 5.000 έτοιμοι για διάβαση - Σε «επιφυλακή μάχης» ο ΕΣ

Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος
Πάνω από 1000 αλλοδαποί επιτίθενται στην συνοριακή διάβαση στις Καστανιές Έβρου οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν δωρεάν με άλλες 4.000-5.000 ομοίους τους με λεωφορεία του αποκαλούμενου  “Erdogan Express” στα σύνορα, επιχειρούν να εισέλθουν από νόμιμες και παράνομες οδούς στην Ελλάδα.

Στο σημείο υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.000 αλλοδαποί στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες ηλικίας 20-35 ετών, ενώ σε όλο το μήκος των συνόρων υπολογίζονται περί τις 5.000 αυτοί που έχουν πλησιάσει και ετοιμάζονται να εισέλθουν τις επόμενες ώρες.
Ο Ελληνικός Στρατός στην συνοριακή γραμμή έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής και χαρακτηριστικό είναι ότι σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι εφεδρικοί σχηματισμοί προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περίπτωση που επιχειρηθεί κάποια προβοκάτσια από τουρκικής πλευράς.

Πιο δύσκολη θα είναι η αποτροπή ροών στα νησιά. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται μία κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λέσβο μετακινούνται μονάδας της ΜΥΑ/ΛΣ, ενώ τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ενισχύονται με πλωτά μέσα.

Παράλληλα, στη Λέσβο μετέβησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Περίπου 15.000 άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς, τέθηκαν σε ετοιμότητα μάχης. Ενδεικτική της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο στράτευμα, είναι ότι μετακινούνται στελέχη των ΕΔ ακόμη και απο την 8η Μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα.Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σήμερα στο πρωί στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία της πολιτικής ηγεσία και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης αναχώρησε για τον Έβρο, όπου και βρίσκεται τώρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ Κωνσταντίνος Φλωρος.


 
Ο Α/ΓΕΕΘΑ πέταξε με το ελικόπτερο που τον μετέφερε πάνω απ´ όλη τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας προκειμένου να εχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και απο τις δυο πλευρές των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωΐ ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόκειται να επισκεφθεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές έγινε πριν λίγο και η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων.
..
Οι Τούρκοι παίζουν το γνωστό παιχνίδι του εκβιασμού. Αφού τους μετέφεραν εκεί τώρα τους απειλούν  και δεν τους αφήνουν να γυρίσουν πίσω, λέγοντας μόνος δρόμος είναι η Ελλάδα.

Hundreds of migrants and are trapped in the buffer zone btw Greece and Turkey at People there say they can’t go forward and Turkish army will not let them go back They are treated like cattle.They tell me they are afraid and cry for help What a dark shameful day
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Imran Gondal
.Σε στρατιωτικό επίπεδο έχει συγκεντρωθεί η προσοχή στις κινήσεις της 1ης τεθωρακισμένη τουρκικής Ταξιαρχίας που εδρεύει στο Μπαμπαεσκί, σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα και σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. από τα σύνορα.

Στην ανατολική πλευρά του Έβρου σταθμεύουν τα 339 LEO-2A4, τα 162 LEO-1TU (Volkan) και τα 227 LEO-1Α3 ενώ τους αριθμούς συμπληρώνουν τα 170 M-60T SABRA και Μ-48Α5Τ2. Περίπου 50 από τις ανωτέρω θωρακισμένες μονάδες (LEO2A4, M-60T SABRA) έχουν μετακινηθεί στην Συρία.


 
Μεγάλη προσοχή δίνεται από ελληνικής πλευράς στον έλεγχο των διαβάσεων της οροσειράς που διαχωρίζει την κοιλάδα του Έβρου από την πεδιάδα της Κομοτηνής, δηλαδή των διαβάσεων  Ατάρνης-Κίρκης-Συκοράχης-Κυριακής-Μεγάλου και Μικρού Δερείου και άλλων δευτερευουσών σημείων.

Ολόκληρο το Δ’ Σώμα Στρατού (Δ’ ΣΣ) της 1ης Στρατιάς είναι σε κατάσταση επιφυλακής μάχης. Συγκεκριμένα οι εξής σχηματισμοί

- 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (16η Μ/Κ ΜΠ) με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το βόρειο τμήμα του Έβρου (από το τριεθνές έως το Διδυμότειχο περίπου). 


- 50η ΤΑΞ ΠΖ με ΖΕ τον κεντρικό τμήμα του Έβρου, μεταξύ Ερυθροπόταμου και Ποτιστικού Ρέματος με δύναμη (κατά προσέγγιση) τέσσερα Μ/Κ ΤΠΖ, μια ΕΜΑ και μια Α/Κ ΜΠΒ ή περί τα 189 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 41 άρματα μάχης και 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

- 12η Μ/Κ ΜΠ με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το νότιο τμήμα του Έβρου (περίπου από το Σουφλί έως το Δέλτα του Έβρου). 

- 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (20η ΤΘΜ). 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
- 29η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ με κύρια αποστολή την εσωτερική ασφάλεια της ΖΕ του Δ’ ΣΣ (αντιμετώπιση επάκτιων προγεφυρωμάτων και αεροπρογεφυρωμάτων επί χέρσου, πεδινού ή ορεινού, εδάφους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις