Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

«Έκρηξη» κρουσμάτων στην Κύπρο: Έχει εμβολιάσει πλήρως το 50% του πληθυσμού

 


Υπερπενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα λιγότερο από μια εβδομάδα

Ο εφιάλτης επιστρέφει και στην Κύπρο, καθώς αν και έχει εμβολιάσει πλήρως

σχεδόν τον μισό πληθυσμό καταγράφηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. 

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε ότι αφορά τα εμβόλια, καθώς μάλλον δεν την πιάνουν επαρκώς, αφού και η Βρετανία και η Πορτογαλία και ο Ισραήλ έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό. 

Τα δεδομένα που έδειξαν ότι σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις αφορά ανηλίκους, οδήγησαν την κυπριακή κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 16-17 ετών το πρωί της Τετάρτης. 

Σημειώνεται ότι στους ανηλίκους θα χορηγηθεί αποκλειστικά το εμβόλιο τη Pfizer/BioNTech σε πρώτη φάση, που έχει αδειοδοτηθεί από τον EMA για χρήση σε αυτές τις ηλικίες.

Τα διαγράμματα του Owid «μιλούν από μόνα τους», καθώς τα κρούσματα στο νησί υπερπενταπλασιάστηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, από το επίπεδο των 60 ημερησίως, σε πάνω από 300.

Η αύξηση είναι πολύ πιο απότομη από αυτή στην Βρετανία, όπου το ίδιο διάστημα τα κρούσματα «μόνο» υπερδιπλασιάστηκαν (από 9.000 σε 22.000), ενώ έχουν υπερπενταπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα, όταν ήταν λίγο πάνω από 3.000.

Ηπιότερη είναι η ανοδική τάση στην Πορτογαλία όπου τον Ιούνιο καταγράφεται τριπλασιασμός κρουσμάτων. Ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει επίσης η Ισπανία, ενώ στη χώρα μας το τελευταίο διήμερο είναι αυτό που προκαλεί μία μικρή ανησυχία, με μία μικρή αύξηση που όλοι απεύχονται να είναι η απαρχή αντίστοιχης ανοδικής τάσης.

Η εικόνα που καταγράφεται στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την Ελλάδα και το κατά πόσο προοικονομεί αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων στην χώρα μας, λόγω των σημαντικών ομοιοτήτων (μεγάλη τουριστική βιομηχανία, μεσογειακό κλίμα και θερινή περίοδος, κτλ.). 

Και την ίδια ώρα, στο μέτωπο του εμβολιασμού η Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC υπολείπεται της Κύπρου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά της covid:

στις ηλικίες 80 και άνω, στην Κύπρο 82,4% έναντι 65,2% στην Ελλάδα

στις ηλικίες 70-79, στην Κύπρο 79,5% έναντι 71,2% στην Ελλάδα

στις ηλικίες 60-69, στην Κύπρο 65,1% έναντι 60,9% στην Ελλάδα

στις ηλικίες 50-59, στην Κύπρο 56,1% έναντι 45,4% στην Ελλάδα

στις ηλικίες 25-49, στην Κύπρο 33% έναντι 16,1% στην Ελλάδα

στις ηλικίες 18-24, στην Κύπρο 18,6% έναντι 6,5% στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ECDC συνολικά η Κύπρος έχει ήδη πετύχει ολοκλήρωση εμβολιασμού στο 48,1%, ενώ η Ελλάδα 40.5%.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις