Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ζέρβας για αρχαία του σταθμού Βενιζέλου: «Τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα η εποχή των προσφυγών»

 


Σε δήλωση για τη σημερινή (29/6) απόφαση του ΣτΕ για το σταθμό Βενιζέλου προέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα η εποχή των προσφυγών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο σταθμό Βενιζέλου.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

«Με την απόφαση του ΣτΕ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, σχετικά με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων και τον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης και η οποία προβλέπει συγκεκριμένα την απόσπαση, την εκσκαφή και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα η εποχή των προσφυγών και των δικαστηρίων και ανοίγει ο δρόμος των εργασιών.

Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2013 και οδήγησε στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης αυτού του τόσο σημαντικού συγκοινωνιακού έργου για την πόλη μας. Ανοίγει ο δρόμος για την εκκίνηση όλων των απαραίτητων εργασιών, την ολοκλήρωση αυτού του κομβικού σταθμού αλλά και του έργου συνολικά. Η απόφαση αυτή, λοιπόν, πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

Εχω πολλές φορές επισημάνει ότι το μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο που θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, θα βελτιώσει τις μετακινήσεις και το βιοτικό επίπεδο, θα ευνοήσει τον εμπορικό κόσμο, θα διευκολύνει εργαζόμενους και σπουδαστές, θα αναβαθμίσει την τουριστική υποδομή και θα αναζωογονήσει ολόκληρες γειτονιές. Αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την πόλη μας!

Από εδώ και στο εξής η ευθύνη για την ταχεία πρόοδο των εργασιών βαραίνει την ανάδοχο εταιρεία και την Αττικό Μετρό. Δεν χωρούν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν και το 2023 το μετρό πρέπει να λειτουργεί.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ελέγχουμε την πορεία των έργων, θα ελέγχουμε και θα ενημερώνουμε την πόλη, θα εποπτεύουμε τη διαδικασία αρχικά της απόσπασης, της φύλαξης και της επανατοποθέτησης σε ποσοστό 92% των αρχαιοτήτων, αλλά και την πορεία των εργασιών. Η βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης είναι μοναδική, η ανάδειξή της είναι μέλημά μας και προτεραιότητα όλων. Η αξιοπιστία της τεχνικής μεθόδου πλαισιώνεται από τη βούληση της πόλης να προστατεύσει και να αναδείξει τις αρχαιότητες παράλληλα με την ασφαλή, έγκαιρη και συμφερότερη ολοκλήρωση των εργασιών και της λειτουργίας του μετρό.

Η πόλη δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Οι ενστάσεις, οι προσφυγές, οι διαμαρτυρίες, οι συλλογές υπογραφών, οι κάθε είδους αντιδράσεις και αβελτηρίες έχουν στοιχίσει -πολλές φορές- ακριβά στην πόλη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα για την πόλη από την καταδίκη της στη στασιμότητα, από τη μόνιμη άρνηση στην εξέλιξή της.

Είμαι σίγουρος ότι είμαστε κοντά στη στιγμή που κάτοικοι, επισκέπτες και επενδυτές της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα υπερσύχρονο μετρό και ταυτόχρονα θα απολαμβάνουν αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό που κρύβεται στα εδάφη της. Με τον τρόπο αυτό η πόλη σεβόμενη το σημαντικό παρελθόν της θα έχει υποδεχθεί το λαμπρό της μέλλον».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις