Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Η Αθήνα πάει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο – Η άμεση αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις σε τρεις κινήσεις

 


Η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα από την επικίνδυνη προκλητική στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία.

Η άμεση αντίδραση της χώρας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο δείχνει πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Αγκυρα να συνεχίσει την τακτική των εντάσεων, αμφισβητώντας διαρκώς την ελληνική κυριαρχία.

Αναβαθμίζεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σημαντικό ρόλο στην έξαρση της προκλητικότητας της Άγκυρας φαίνεται πως παίζει είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, η οποία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Σημειώνεται πως, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν.

Η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε δύο περίπου εβδομάδες.

Στις επικείμενες υψηλού επιπέδου επαφές του, προεξάρχοντος του ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία, και να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. 

Μηδενική ανοχή

Είναι ξεκάθαρο το ελληνικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη τήρησης μηδενικής ανοχής απέναντι στο κρεσέντο προκλητικότητας.

Δεν διέλαθε μάλιστα της ελληνικής προσοχής η στοχευμένη αναφορά της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας».

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους την Πέμπτη.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.

Εξήγησε δε, πως υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες. «Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πετά στα σκουπίδια το θετικό momentum η Τουρκία

Μια ακόμη αποφασιστική απάντηση της Αθήνας ήταν αυτή που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Η χώρα μας αποφάσισε να παγώσει τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, πρόκληση η οποία δεν μένει αναπάντηση.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι κινήσεις αυτές (σ.σ. οι παραβιάσεις) δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις με την Τουρκία.

Ενεργοποίηση της αντιεροπορικής άμυνας

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Αθήνας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου μπαίνουν σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» μετά και το μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά F-16.

Από το βράδυ της Τετάρτης, βγήκαν από τα στρατόπεδα τα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στα νησιά και αναπτύχθηκαν σε προχωρημένες θέσεις, ώστε με τα ραντάρ τους να παρακολουθούν και να εγκλωβίζουν, αν χρειαστεί, όλα τα «άγνωστα αεροσκάφη», στην πράξη τα τουρκικά δηλαδή, που πετούν στο χώρο ευθύνης τους.

Μέχρι τώρα τα ελληνικά μαχητικά ή και τα πολεμικά πλοία μας, εγκλώβιζαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Πλέον, η διαταγή είναι τα τελευταία να εγκλωβίζονται και από την ξηρά.

Αυτό σημαίνει ότι οι τούρκοι πιλότοι- που θα καταλαβαίνουν από τα συστήματα που διαθέτει το αεροσκάφος τους ότι είναι «λοκαρισμένοι» από παντού- θα γνωρίζουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν καταρριφθούν.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις