Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Υπό παραίτηση ο επικεφαλής της Frontex

 


Η εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση των επικεφαλής της που επιλέγει το δρόμο της εξόδου από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ μέσω παραίτησης.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται εντός της ημέρας για τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ υπέβαλε την παραίτησή του στη σκιά των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Ο Λετζέρι που ηγείται της υπηρεσίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών δημοσιογραφικών ερευνών την ίδια στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναστείλει την έγκριση του απολογισμού της (Frontex) για το 2020, μπλοκάροντας τη χρηματοδότησή της, εξαιτίας των χειρισμών της στην υπόθεση των ελληνικών επαναπροωθήσεων.

Η θύελλα που έχει ξεσπάσει για τις πρακτικές που ακολουθούσε έφερε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) να διαπιστώνει βαρύτατες ευθύνες σε τρία ανώτατα στελέχη της Frontex, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της, Φαμπρίς Λετζέρι,

Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε πρόσφατα δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να βραβεύσει τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις