Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ποιος βρίσκεται πίσω από τη «Mεγάλη Επανεκκίνηση» των τροφίμων; Από ζυμαρικά από σκόνη γρύλων και μπιφτέκια από σκουλήκια, ΓΤΟ και γλυφοσάτη έως βιοαντιδραστήρες, κατασκευασμένα μικρόβια, διατροφογονιδιωματική και τρισδιάστατα εκτυπωμένο υλικό - Το ερώτημα είναι...τι μπορούμε να κάνουμε;

 


Την περασμένη εβδομάδα εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μια τεχνητή επισιτιστική κρίση (ή η αντίληψη μιας κρίσης) χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ανασχεδιάσουμε την προσφορά τροφίμων μας.

Από ζυμαρικά από σκόνη γρύλων και μπιφτέκια από σκουλήκια, ΓΤΟ και γλυφοσάτη έως βιοαντιδραστήρες, κατασκευασμένα μικρόβια, διατροφογονιδιωματική και τρισδιάστατα εκτυπωμένο υλικό, το μέλλον του “φαγητού” διαμορφώνεται ώστε να είναι ριζικά διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε φάει πριν.

Αλλά για να κάνουμε πραγματικά κάτι για να εκτροχιάσουμε το τρένο που είναι η Μεγάλη Επανεκκίνηση των Τροφίμων, πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε. Και για να το καταλάβουμε, πρέπει να γνωρίζουμε κάτι για τους ανθρώπους πίσω από αυτή την ατζέντα.

Αυτή την εβδομάδα, πρέπει να απαντήσουμε στην ερώτηση: Ποιος βρίσκεται πίσω από την Μεγάλη Επανεκκίνηση των Τροφίμων;

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ

Η οικογένεια Ροκφέλερ και το ομώνυμο ίδρυμά της είναι από πολλές απόψεις οι πρόγονοι και οι αρχιτέκτονες του Great Food Reset. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο όρος “αγροτική επιχείρηση” προέκυψε από το Harvard Business School από έρευνα που διεξήχθη από τον Wassily Leontief στο πλαίσιο μιας επιχορήγησης του Ιδρύματος Rockefeller.

Από την αρχή της λεγόμενης “Πράσινης Επανάστασης” έως τη λεγόμενη “Επανάσταση των Γονιδίων”, οι Ροκφέλερ ήταν εκεί, βοηθώντας να κινηθούν τα πράγματα με τις “φιλανθρωπικές” δωρεές τους.

Δημιούργησαν το Μεξικανικό Αγροτικό Πρόγραμμα, το οποίο επικρίθηκε από την αρχή, γιατί προσπάθησε να τυποποιήσει και να εμπορευματοποιήσει τις παραδοσιακές μεξικανικές γεωργικές πρακτικές, προκειμένου να ωφεληθούν οι Ροκφέλερ και οι εταιρικοί φίλοι τους.

Δημιούργησαν τη International Basic Economy Corporation στη Βραζιλία για να εκβιομηχανίσουν τον αγροτικό τομέα αυτού του έθνους, με ρητό στόχο να προσελκύσουν τους αγρότες της χώρας σε ακριβά μηχανήματα και προϊόντα πετρελαίου των Rockefeller και να βρουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο στη διαδικασία.

Ήταν ο John D. Rockefeller III που, όταν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ford, έπεισε τους συναδέλφους του ολιγάρχες του πετρελαίου να συμμετάσχουν στην “Πράσινη Επανάσταση”, ιδρύοντας το Εντατικό Πρόγραμμα Γεωργικής Περιφέρειας στην Ινδία, το οποίο επέτεινε την ανισότητα μεταξύ των πλούσιων φεουδαρχών γαιοκτημόνων και των φτωχών αγροτών.

Και μετά, φυσικά, υπάρχει το έργο του Ροκφέλερ στην Αφρική, το οποίο σήμερα έχει τη μορφή της Συμμαχίας για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική. Ο δεδηλωμένος στόχος της AGRA είναι να “ανυψώσει την ενιαία αφρικανική φωνή” στην παγκόσμια σκηνή. Όλα ακούγονται ωραία και ασαφή μέχρι να μάθετε ότι 200 οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τη συμμαχία και τις δραστηριότητές της. Ισχυρίζονται ότι η ομάδα όχι μόνο απέτυχε κατηγορηματικά στην αποστολή της”, αλλά στην πραγματικότητα “έβλαψε τις ευρύτερες προσπάθειες υποστήριξης των αφρικανών αγροτών”.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η επιρροή των Ροκφέλερ στον παγκόσμιο αγροτικό τομέα δεν ανήκει απλώς στο παρελθόν. Το ίδρυμα της οικογένειάς τους συνεχίζει να ασκεί υπερβολική επιρροή στο τι καταλήγει στο πιάτο του δείπνου σας και στο πώς φτάνει εκεί.

Μια δυσοίωνη περίπτωση: η έκθεση του Ιδρύματος τον Ιούλιο του 2020 – που κυκλοφόρησε μόλις μήνες μετά την απάτη – “πρόβλεψη” ότι η προκαλούμενη κρίση υγείας θα οδηγούσε σε μια πολύ πραγματική διατροφική κρίση και ότι η Αμερική θα αντιμετώπιζε “μια κρίση πείνας και διατροφής που αυτή τη χώρα δεν έχει ξαναδεί για γενιές”.

Και η προτεινόμενη λύση σε αυτή την κρίση; Επιδοτήσεις για μικροκαλλιεργητές; Ανάπτυξη κοινοτικών κήπων; Μια νέα εκστρατεία κυριαρχίας των τροφίμων, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λερώσουν τα χέρια τους και να αρχίσουν να καλλιεργούν περισσότερο φαγητό οι ίδιοι;

Φυσικά και όχι. Αντίθετα, το Ίδρυμα Ροκφέλερ επιθυμεί περαιτέρω συγκεντρωτισμό του ελέγχου στον εφοδιασμό τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου ενός “νέου, ολοκληρωμένου συστήματος διατροφικής ασφάλειας”. Ναι, καλά διαβάσατε: η σίτιση των πεινασμένων είναι πλέον ένα πρόβλημα “διατροφικής ασφάλειας” που μπορεί να λυθεί μόνο με μαζική ομοσπονδιακή παρέμβαση στον τομέα των τροφίμων.

Και ο τίτλος αυτής της έκθεσης; Reset the Table: Meeting the Moment to Transform the U.S. Food System“.

Άρα, όχι, το Ίδρυμα Ροκφέλερ δεν έχει τελειώσει την ανάμειξή του με τον εφοδιασμό τροφίμων. Στην πραγματικότητα, μόλις ξεκινούν…

Bill Gates

Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή του Bill Gates Sr. το 2009, ότι είχε δει το Ίδρυμα Rockefeller ως παράδειγμα προς μίμηση όταν βοήθησε τον γιο του να ιδρύσει το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates — σημειώνοντας όχι μόνο την επιρροή των Rockefellers στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, αλλά αναφέροντας επίσης συγκεκριμένα τη δουλειά τους στη γεωργία – δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Μπιλ Γκέιτς ο νεότερος έχει επενδύσει τώρα τόσο βαριά στη Μεγάλη Επαναφορά των Τροφίμων.

Φυσικά, επενδύει κυριολεκτικά στην “επαναφορά” των τροφίμων μέσω της χρηματοδότησης της βιομηχανίας ψεύτικου κρέατος. Ο Γκέιτς ήταν, διαβόητα, ένας σημαντικός πρώιμος υποστηρικτής της “Impossible Burger” και των υποκατάστατων τροφής συνθετικής βιολογίας που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Παρείχε επίσης κεφάλαιο στον αντίπαλο της Impossible, Beyond Meat μέχρι που η μετοχή της Beyond άρχισε να καταρρέει. Ως εκ θαύματος, το Bill & Melinda Gates Foundation Trust μπόρεσε να εκποιήσει το απόθεμά του σε μετοχές της Beyond Meat, ακριβώς πριν οι μετοχές πατώσουν το 2019 (Οι Γκέιτς πρέπει να είναι εξαιρετικά οξυδερκείς επενδυτές!)…

Αλλά γίνεται χειρότερο. Όπως έχει επισημάνει το PleaseStopTheRide.com, ο Gates επενδύει επίσης εκατομμύρια για να χακάρει το μικροβίωμά σας και να ανασχεδιάσει τα βακτήρια του εντέρου των ανθρώπων. Βλέπετε, όπως αποδεικνύεται, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το μικροβίωμα -το μείγμα βακτηρίων, μυκήτων και ιών που αναπτύσσονται στο έντερο- μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Και τι κάνει ο Γκέιτς όταν βλέπει μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να τον βοηθήσει να αποκτήσει ακόμη περισσότερα χρήματα και έλεγχο στον ανθρώπινο πληθυσμό; Τη χακάρει, φυσικά! Αλλά είναι για το καλό σας, βεβαίως βεβαίως…

Επίσης, όπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν μέχρι στιγμής, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αγροτικής γης στις ΗΠΑ το 2021. Θεέ μου, αναρωτιέμαι γιατί κάποιος που έχει τέτοια εμμονή με τον πλήρη ανασχεδιασμό της προσφοράς τροφίμων και θέλει να μας κάνει να εξαρτόμαστε από τα εργαστηριακά συνθετικά υποκατάστατα τροφίμων που χρηματοδοτεί να αγοράζει γεωργική γη; Πραγματικό… αίνιγμα, έτσι;

Μιλώντας για… αινίγματα, γιατί είναι ο Μπιλ τόσο παθιασμένος με το να “σπρώχνει” ψεύτικο κρέας στο κοινό; Μα, για να κατευνάσει τους θεούς του Κλίματος φυσικά!

Μιλώντας για ψεύτικο κρέας…

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)

Αν δεν ζείτε σε σπηλιά στην έρημο, θα έχετε ακούσει για την ατζέντα “eat ze bugs” μέχρι τώρα. Ξέρετε, η πανταχού παρούσα προπαγανδιστική εκστρατεία να σταματήσουμε να τρώμε κρέας και να αρχίσουμε να τρώμε έντομα στο όνομα —τι άλλου;— “της διάσωσης του πλανήτη”;

Αλλά αν κατά τύχη ζούσατε σε αυτή την σπηλιά, δεν θα ξέρατε γιατί ονομάζεται η eat “ze” bugs agenda. Οι ρεαλιστές συνωμοσίας, ωστόσο, θα μπορέσουν να σας καταλάβουν: είναι προς… τιμή του αγαπημένου κακού του Μποντ, Klaus Schwab, του ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ναι, το WEF βρίσκεται πίσω από πολλές διαφορετικές πτυχές της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και η ατζέντα του eat ze bugs δεν αποτελεί εξαίρεση. Μην ξεχνάτε ποτέ, ήταν ο Schwab που έκανε δημοφιλή την “Μεγάλη Επαναφορά” με την αλλαγή επωνυμίας της πολύ παλιάς ιδέας της “Νέας Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων”. Και η προσπάθεια του Schwab να απομακρύνει τους ανθρώπους από τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος αυτού του σχεδίου της Μεγάλης Επαναφοράς.

Μια γρήγορη αναζήτηση της λέξης “έντομα” στον ιστότοπο του WEF αποκαλύπτει ότι προωθεί τακτικά τέτοια σκληρά δημοσιογραφικά κομμάτια όπως:

και

Οι χοντρές γάτες τώρα ξεκουράζονται μετά τη δύσκολη εβδομάδα τους στο Νταβός. Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι δεν τσιμπολογούν κροκέτες γρύλων ή σκώρο φλαμπέ… αν και μπορεί να το περιμένουν από εσάς.

Αλλά οι δεσπότες του Νταβός καλύτερα να προσέχουν! Αποδεικνύεται ότι έχουν ανταγωνισμό…

Το φόρουμ EAT (Davos for Food)

Το EAT Forum είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Wellcome Trust (ναι, αυτό το Wellcome Trust). Προέκυψε από το Φόρουμ Τροφίμων της Στοκχόλμης, ένα συνέδριο μόνο με πρόσκληση για τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και την πολιτική της παραγωγής τροφίμων, που μερικές φορές ονομάζεται και “Νταβός για τα τρόφιμα”.

Δεν έχετε ακούσει ποτέ για το EAT; Η σελίδα Πληροφορίες είναι η συνηθισμένη εταιρική ασβεστοποίηση:

“Η EAT είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος στον μετασχηματισμό του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων μας μέσω της καλής επιστήμης, της ανυπόμονης αναστάτωσης και των καινοτόμων συνεργασιών.”

Αλλά αν η ίδια η ιδέα ενός “Davos for Food” σας κάνει να… αποβάλλετε το μεσημεριανό σας γεύμα και η ιδρύτρια και εκτελεστική πρόεδρος της EAT, η Gunhild Stordalen σας δίνει μερικές δυνατές δονήσεις της Υπολοχαγού Ilia, τότε ίσως θέλετε να ρίξετε μια ματιά στην αξιολόγηση του Δρ. Joseph Mercola για την ομάδα αυτή στο άρθρο του για την παγκόσμια τεχνοκρατική κλίκα:

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία του EAT Forum ονομάζεται FReSH, η οποία στοχεύει να μεταμορφώσει το σύστημα τροφίμων στο σύνολό του. Οι συνεργάτες του έργου σε αυτό το εγχείρημα περιλαμβάνουν τις Bayer, Cargill, Syngenta, Unilever και Google. Το EAT συνεργάζεται επίσης με σχεδόν 40 δημαρχεία πόλεων στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία και βοηθά το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), που χρηματοδοτείται από τον Gates για να δημιουργήσει ενημερωμένες διατροφικές οδηγίες.

Δεδομένης μιας τέτοιας γενεαλογίας, θα περίμενε κανείς ότι η συμβουλευτική επιτροπή του EAT Forum θα είναι γεμάτη με παγκοσμιοποιητές, μυημένους και εσωτερικής σταδιοδρομίας για την ελίτ του κόσμου… και θα είχε δίκιο!

Δεν αποτελεί έκπληξη, μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών του είναι το Shifting Urban Diets”, ένα σχέδιο για “να καταδείξει πώς οι επιστημονικοί στόχοι για τα συστήματα τροφίμων μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της πόλης”, υιοθετώντας την “Planetary Health Diet του Lancet, μια απάντηση στην κλιματική αλλαγή που προωθείται από το WEF. Μια υστερία που λέει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα λαχανικά για να σταματήσετε τους τυφώνες… ή κάτι τέτοιο.

Ναι, το Φόρουμ EAT μπορεί να μην έχει μπει στο ραντάρ σας ακόμα, αλλά αν το ιστορικό του, η φιλοδοξία του να γίνει το “Νταβός για το φαγητό” και οι συνδέσεις με κάθε εταιρεία παγκοσμιοποιητών και φίλων με το βιομηχανικό σύστημα τροφίμων δείχνουν οτιδήποτε, θα ακούσουμε πολλά περισσότερα για αυτήν την ομάδα στο εγγύς μέλλον.

USAID

Θυμάστε την περασμένη εβδομάδα, όταν συζήτησα το σχέδιο του Χένρι Κίσινγκερ το 1974 να αρχίσει να χρησιμοποιεί την ξένη βοήθεια ως όπλο για να ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αρχίσουν να στειρώνουν τον πληθυσμό τους; Λοιπόν, δεν θα σας σοκάρει να μάθετε ότι ένας άλλος οργανισμός με τα χέρια στην πίτα του Great Food Reset είναι η USAID (Ναι, αυτή η USAID).

Το Συμβούλιο Διεθνούς Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης (BIFAD) είναι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της USAID:

“ένα επταμελές, προεδρικά διορισμένο συμβουλευτικό όργανο της USAID που ιδρύθηκε το 1975 σύμφωνα με τον Τίτλο XII του Νόμου για την Εξωτερική Βοήθεια, όπως τροποποιήθηκε, για να διασφαλίσει ότι η USAID φέρνει τα πλεονεκτήματα των πανεπιστημίων των ΗΠΑ για να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές προκλήσεις στη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια και υποστηρίζει την εκπροσώπησή τους στον προγραμματισμό της USAID”.

Πέρυσι, το BIFAD, σε συνδυασμό με την Feed the Future (παγκόσμια πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πείνα και την επισιτιστική ασφάλεια), κυκλοφόρησε ένα έγγραφο μελέτης με τίτλο “Συστημικές λύσεις για την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη υποστηρίζει ότι:

…μια τέλεια καταιγίδα περιστάσεων στις οποίες ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, περιφερειακές γεωργικές και διατροφικές προκλήσεις, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και οι περιφερειακές συγκρούσεις έχουν συνδυαστεί, για να σχηματίσουν μια διαφαινόμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Μετά από μια υστερία για την κλιματική αλλαγή για… καλό λόγο, ζητούν —το μαντέψατε— έναν πλήρη μετασχηματισμό της προσφοράς τροφίμων και της παγκόσμιας γεωργίας!

Συγκεκριμένα, η υποεπιτροπή “Συστημικής Αλλαγής” της BIFAD έχει επιφορτιστεί με την παροχή “προτάσεων βασισμένων σε στοιχεία, για την επιτάχυνση της αλλαγής των συστημάτων χωρίς αποκλεισμούς και την επίτευξη μετασχηματιστικών αποτελεσμάτων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετριασμού στη γεωργία, τη διατροφή και τα συστήματα τροφίμων”. Οι προτάσεις της υποεπιτροπής για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου περιλαμβάνουν:

  • τη σύνδεση των “αγορών άνθρακα” με την “αναγεννητική γεωργία” (δηλαδή, η χρηματιστικοποίηση της φύσης, που είναι το trend στους παγκοσμιοποιητικούς κύκλους αυτές τις μέρες).
  • η χρήση των βαθμολογιών ESG ως τρόπου πίεσης των εταιρειών να συμβιβαστούν με τις ασαφείς, νεφελώδεις και συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της μαφίας του Food Reset.
  • και φυσικά “την προώθηση των εντόμων ως βιώσιμων πηγών πρωτεϊνών”.

Ολόκληρο το έγγραφο διατυπώνεται στον ήπιο γραφειοκρατικό διπλό λόγο της “ισότητας”, της “ένταξης” και της “βιωσιμότητας”. Φυσικά, αποφεύγει να εμβαθύνει στις ιδιαιτερότητες αυτού του θεμελιώδους μετασχηματισμού του συστήματος τροφίμων που φαινομενικά διερευνά η BIFAD. Αλλά, αν ξέρετε πώς να διαβάζετε ανάμεσα στις γραμμές, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε τι πραγματικά λέει η αναφορά. Η “μόχλευση” της USAID επί των αναπτυσσόμενων χωρών —συγκεκριμένα αναφέρεται όχι λιγότερο από 125 φορές— δίνει μια εικόνα της νοοτροπίας του Κισίνγκερ του φαγητού ως όπλο, που είναι η ίδια η βάση της USAID και της αποστολής της. Ολόκληρη η επιχείρηση μυρίζει μια νεοαποικιακή αρπαγή που μεταμφιέζεται σε “φιλανθρωπία” – το είδος της εδαφικής κατάληψης για την οποία οι άνθρωποι στην Αφρική και αλλού προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτή η λίστα με τους υπαίτιους της Μεγάλης Επανεκκίνησης των Τροφίμων είναι φυσικά ελλιπής. Δεν έχω καν αναφέρει τους συμμετέχοντες στο “Παιχνίδι αντίδρασης στην τροφική αλυσίδα ή τα προγράμματα “μείωσης αζώτου” που προωθούνται από εθνικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ή το Global Crop Diversity Trust και το δυσοίωνο θησαυροφυλάκιο σπόρων Svalbard ή οποιονδήποτε από ένα εκατομμύριο άλλους σχετικούς παίκτες και παράγοντες σε αυτή τη μεγάλη μεταμόρφωση.

Αλλά από αυτήν την (ομολογουμένως ημιτελή) εξερεύνηση, μπορούμε να αντλήσουμε μια γενική κατανόηση του τύπου των παικτών που βρίσκονται πίσω από αυτή την ώθηση για “μεταμόρφωση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων” και μπορούμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις μεθόδους και τα κίνητρά τους. Αυτό είναι αρκετό για να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τα δικά μας σχέδια για την αντιμετώπιση αυτής της ατζέντας.

Και αυτό θα είναι το θέμα της επόμενης εβδομάδας. Μείνετε συντονισμένοι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις