Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πρόστιμο 11.000 δολαρίων σε δημόσιο υπάλληλο επειδή κάπνισε στη δουλειά 4.512 φορές σε 14 χρόνια


 Ένας δημόσιος υπάλληλος στην Οσάκα της Ιαπωνίας αναγκάστηκε πρόσφατα να επιστρέψει 1,44 εκατομμύρια γιεν (11.000 δολάρια) από τον μισθό του, αφού κρίθηκε ένοχος για κάπνισμα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας περισσότερες από 4.500 φορές μέσα σε 14 χρόνια.

Όταν οι άνθρωποι λένε ότι το κάπνισμα είναι ακριβό πάθος, συνήθως αναφέρονται στο κόστος των τσιγάρων, αλλά σε πόλεις όπως η Οσάκα, οι καπνιστές κινδυνεύουν να τους αφαιρεθούν σημαντικά χρηματικά ποσά από τους μισθούς τους αν συλληφθούν να καπνίζουν στη δουλειά. Ένας διευθυντής το διαπίστωσε πρόσφατα με τον δύσκολο τρόπο, αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 11.000 δολαρίων για χιλιάδες τσιγάρα που κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εργασίας του επί 14 χρόνια. Ο 61χρονος υπάλληλος ο οποίος βρέθηκε να έχει καπνίσει συνολικά 4.512 φορές τα τελευταία 14,5 χρόνια ενώ βρισκόταν στη δουλειά του, ποσό που αντιστοιχεί σε 355 ώρες και 19 λεπτά που δεν έκανε τη δουλειά του.

Ο παραβάτης και άλλοι δύο συνάδελφοί του από τη νομαρχιακή κυβέρνηση της Οσάκα ερευνήθηκαν αρχικά για κάπνισμα στη δουλειά τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από ανώνυμες καταγγελίες που έλαβε το γραφείο ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των προϊσταμένων τους και είπαν ψέματα για το κάπνισμα σε συνέντευξη.

Η εφημερίδα Mainichi Shimbun ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος κρίθηκε ότι παραβίαζε το “καθήκον αφοσίωσης” σύμφωνα με τον νόμο περί τοπικής δημόσιας υπηρεσίας και αναγκάστηκε να επιστρέψει 1,44 εκατομμύρια γιεν από τον μισθό του, εκτός από την ποινή μείωσης μισθού κατά 10% για έξι μήνες. Από ενδελεχή έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε καπνίσει συνολικά 4.512 φορές στην εργασία του τα τελευταία 14,5 χρόνια.

Η Οσάκα έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους για το κάπνισμα στον κόσμο. Η απαγόρευση σε κυβερνητικούς χώρους, όπως γραφεία και δημόσια σχολεία, θεσπίστηκε πριν από 2 δεκαετίες και το 2019 απαγορεύτηκε στους κυβερνητικούς υπαλλήλους να καπνίζουν κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Οι αντιδράσεις του κόσμου για την ποινή ήταν γενικά με το μέρος του υπαλλήλου. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το να πρέπει να βγουν εκτός του χώρου για να καπνίσουν θα σήμαινε ότι θα έχαναν ακόμη περισσότερο χρόνο, ενώ άλλοι είπαν ότι μπορεί κανείς να χάνει χρόνο στη δουλειά πίνοντας τσάι, τρώγοντας σνακ ή απλώς κουβεντιάζοντας, αλλά αυτά δεν είναι ποινικά κολάσιμα αδικήματα, οπότε ούτε και το κάπνισμα θα έπρεπε να είναι.

Μια παρόμοια περίπτωση αναφέρθηκε το 2019, όταν ένας δάσκαλος κλήθηκε να επιστρέψει ένα εκατομμύριο γιεν από τις αποδοχές του μισθού του, αφού κρίθηκε ένοχος για περίπου 3.400 παράνομα διαλείμματα καπνίσματος κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις