Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ Σκληρό BINTEO - ΗΠΑ: Αστυνομικοί καταπλάκωσαν μαύρο ψυχικά ασθενή έως ότου πέθανε από ασφυξία


 Συνταράσσει τις ΗΠΑ ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα έναν μαύρο άνδρα, ο οποίος ήταν ψυχικά ασθενής. Σε βίντεο από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας καταγράφονται τα όσα συνέβησαν σε κρατικό ψυχιατρείο στη Βιρτζίνια. Μία ομάδα αστυνομικών και μέλη του ιατρικού προσωπικού συνωστίζονται γύρω από έναν άνδρα, ο οποίος είναι δεμένος με χειροπέδες, τον Irvo Otieno. Τον ρίχνουν στο πάτωμα και πέφτουν από πάνω του για περίπου 11 λεπτά, μέχρι τον θάνατό του. Το εξοργιστικό περιστατικό συνέβη στις 6 Μαρτίου.

Το βίντεο που δόθηκε τώρα στην δημοσιότητα, παρά την περί του αντιθέτου προσπάθεια των συνηγόρων υπεράσπισης, δείχνει τουλάχιστον επτά αστυνομικούς να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο στο Central State Hospital και να σέρνουν τον Irvo Otieno, ο οποίος είναι δεμένος με χειροπέδες και σίδερα στα πόδια. Οι αστυνομικοί τον στήνουν σε ένα μικρό κάθισμα και στη συνέχεια, όταν φαίνεται να κάνει μια κίνηση, μαζεύονται γύρω του και τον αναγκάζουν να ξαπλώσει στο πάτωμα. Οι ίδιοι πέφτουν από πάνω του και τον πιέζουν σε τέτοιο σημείο, που ο άτυχος άνδρας αφήνει την τελευταία του πνοή. Άλλα άτομα από το προσωπικό, απλά κοιτούσαν τα όσα εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια τους, χωρίς να επέμβουν.

Η εισαγγελέας της κομητείας Dinwiddie, έχει απευθύνει κατηγορίες σε επτά αστυνομικούς και τρεις υπαλλήλους του νοσοκομείου για φόνο δευτέρου βαθμού. Το απόγευμα της Τρίτης, ένα δικαστήριο στην κομητεία απήγγειλε επίσημα κατηγορίες στους παραπάνω 10, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες του εισαγγελέα.

Ο Irvo Otieno αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του, τρεις ημέρες νωρίτερα. Στις 6 Μαρτίου μετήχθη από μία φυλακή της κομητείας στο Κεντρικό Κρατικό Νοσοκομείο. Η οικογένειά του, καταγγέλλει ότι όσο βρισκόταν στη φυλακή, στερήθηκε τα φάρμακα που χρειαζόταν για την ψυχική του ασθένεια. Αμφισβήτησαν τις πρώτες αναφορές της αστυνομίας ότι ήταν βίαιος στο πρώτο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε.

«Όλα τα συστήματα απέτυχαν στον γιο μου», είπε η μητέρα του, Caroline Ouko, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέροντας όλους όσους ήταν δουλειά τους να προστατεύσουν την υγεία του γιου της αυτές τις τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, των νοσοκομείων και του δικαστικού συστήματος. «Του έστησαν παγίδα», ανέφερε.

Στο δικαστήριο, η εισαγγελέας είπε ότι ο άτυχος Irvo Otieno πέθανε από ασφυξία, λόγω του βάρους των αστυνομικών που έπεσαν από πάνω του στο νοσοκομείο, παρόλο που ο ίδιος δεν προέβαλε αντίσταση.

Ο θάνατος του Otieno ήταν το τραγικό τέλος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε το το 1998, όταν η μητέρα του έφτασε με τα παιδιά της στα προάστια του Richmond, έχοντας εγκαταλείψει το σπίτι τους στην Κένυα. Ο Irvo, ο μικρότερος γιος της, ήταν τότε μόλις 4 ετών, και μετά βίας θυμόταν ότι είχε ζήσει κάπου αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις