Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Οι εταιρείες εμβολίων δηλώνουν «έτοιμες» για μια πιθανή επιδημία γρίπης των πτηνών H5N1 στους ανθρώπους


 Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμβολίων φέρονται να ετοιμάζουν εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών H5N1 για τον άνθρωπο σε περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί και μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο.

Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων GSK, Moderna και CSL Seqirus δήλωσαν στο Reuters ότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ή πρόκειται να δοκιμάσουν νέα εμβόλια για ανθρώπους που θα στοχεύουν την τρέχουσα εκδοχή του ιού που κυκλοφορεί. Άλλοι, όπως η Sanofi, δήλωσαν ότι έχουν εμβόλια για τον ιό H5N1 σε απόθεμα και «είναι έτοιμοι» να παράγουν ενημερωμένα εμβόλια με βάση τα υπάρχοντα.

Ειδικότερα, η Moderna δήλωσε ότι τα εμβόλια H5N1 θα παρασκευαστούν με την ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια COVID-19. Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη σχεδιάζει να αρχίσει να δοκιμάζει τα εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Εξάπλωση του ιού

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του ιού που μεταπήδησε από την Ευρώπη στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αφήνοντας πίσω του ένα καταστροφικό ίχνος σχεδόν 200 εκατομμυρίων νεκρών πτηνών και άλλων ζώων από το αρχικό ξέσπασμα τον Οκτώβριο του 2022 σε μια φάρμα μινκ στη βορειοδυτική Ισπανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 52 εκατομμύρια πτηνά σε 46 πολιτείες είτε πέθαναν από μόλυνση από τον H5N1 είτε θανατώθηκαν λόγω έκθεσης σε μολυσμένα πτηνά από τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας τη χειρότερη καταστροφή που έπληξε ποτέ την αμερικανική βιομηχανία πουλερικών.

Οι λοιμώξεις από την H5N1 στον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε (pdf) μόλις τέσσερα κρούσματα πέρυσι, εκ των οποίων δύο στην Ισπανία, ένα θανατηφόρο στην Κίνα και ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, οι υγειονομικές αρχές της Καμπότζης επιβεβαίωσαν ότι ένα 11χρονο κορίτσι προσβλήθηκε και πέθανε από την ασθένεια. Όμως οι αξιωματούχοι της Καμπότζης δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, σημειώνοντας επιπλέον ότι το στέλεχος που προκάλεσε το θάνατο του κοριτσιού δεν είναι το ίδιο που σκοτώνει μαζικά τα πτηνά στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν διαγνωστεί μόνο 868 άνθρωποι με λοίμωξη από τον ιό H5N1, αν και 457 από αυτούς σκοτώθηκαν από τον ιό, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό θνησιμότητας 53%.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, το φαινόμενο να μολύνονται τα θηλαστικά από κάτι που προσβάλλει κυρίως τα πτηνά είναι μάλλον νέο και χρήζει μεγαλύτερης προσοχής.

«Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των μινκ, των βίδρων, των αλεπούδων και των θαλάσσιων λιονταριών που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών H5N1. Ο H5N1 έχει εξαπλωθεί ευρέως σε άγρια πτηνά και πουλερικά εδώ και 25 χρόνια, αλλά η πρόσφατη εξάπλωση στα θηλαστικά πρέπει να παρακολουθείται στενά», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

«Προς το παρόν, ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο για τον άνθρωπο ως χαμηλό», είπε, προσθέτοντας ότι από την πρώτη εμφάνισή του το 1996, υπήρξαν μόνο «σπάνιες και μη συνεχείς μεταδόσεις» του H5N1 προς και μεταξύ ανθρώπων. «Αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι και πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo», είπε.

«Όπως πάντα, συνιστάται στους ανθρώπους να μην αγγίζουν ή να συλλέγουν νεκρά ή άρρωστα άγρια ζώα, αλλά να τα αναφέρουν στις τοπικές αρχές. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές και τους εταίρους του για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να μελετά περιπτώσεις μόλυνσης από τον H5N1 σε ανθρώπους, όταν συμβαίνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις