Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Tο Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έδωσαν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ για επίθεση

 


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έδωσαν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, όπου σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί, αναφέρει το πρακτορείο «AP».

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επανέλαβε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην επίθεση, για την οποία κατηγορείται το Ισραήλ. Η επίθεση θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τη στόχευση στρατιωτικών αξιωματούχων στο Ιράν, μια χώρα που υποστηρίζει μαχητικές ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε σε ομιλία τη Δευτέρα ότι η ομάδα του θα υποστηρίξει μια στρατιωτική απάντηση της Τεχεράνης στην επίθεση που σκότωσε τον στρατηγό Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, ανώτερο στρατιωτικό στέλεχος της Δύναμης Κουντς της Επανάστασης του Ιράν.

Αυτό έχει αυξήσει τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από έξι μήνες, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν αυξηθεί. Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα και επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και από άλλες ιρακινές ομάδες που επιτίθενται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και θέσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ.

Αν και το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με στόχο Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και τους συμμάχους του, ο θάνατος του Ζαχέντ ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα για την Τεχεράνη από το 2020, όταν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σκότωσε τον αρχηγό της δύναμης Quds, στρατηγό Κασίμ στη Βαγδάτη.

«Θέλω να πω πολύ δυνατά από εδώ στη Δαμασκό ότι η Αμερική είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη», είπε ο Amirabdollahian σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό κατά την επίσκεψή του στη Συρία.

Ο Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ουάσινγκτον και οι «δύο ευρωπαϊκές χώρες» δεν έχουν καταδικάσει την επίθεση σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν είχε προηγούμενη γνώση για αεροπορική επιδρομή.

Το Ισραήλ, το οποίο σπάνια σχολιάζει επιδρομές κατά ιρανικών στόχων, έχει δηλώσει ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για τα χτυπήματα στη συριακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ ευθύνεται.


koha.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις