Μετά από αρκετές ημέρες κρεατοφαγίας, τίποτα δεν είναι πιο απολαυστικό και παρηγορητικό από μια χειροποίητη πίτσα που μοσχοβολάει φούρνο και φροντίδα! Η ζύμη αφράτη και ελαστική, η σάλτσα σπιτική, τα υλικά αγαπημένα και πλούσια – κι όλα μαζί σε μια λαμαρίνα που ψήνεται μέχρι να ροδίσει η τέλεια νοστιμιά. Είναι από εκείνες τις συνταγές που γίνονται με χαμόγελο, σερβίρονται με ανυπομονησία και εξαφανίζονται πιο γρήγορα κι απ’ όσο πήραν να ετοιμαστούν.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
½ κούπα νερό
½ κούπα χλιαρό προς ζεστό γάλα
1 φακελάκι μαγιά ή 1 κυβάκι (από το σούπερ μάρκετ)
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
600-700 γρ αλεύρι (ώστε να γίνει μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια)
Για την επικάλυψη:
Κέτσαπ
Τοματοχυμός ανακατεμένος με ελάχιστο νερό
Ζαμπόν
Μπέικον
Μανιτάρια
Πιπεριές κέρατο
Τριμμένο γκούντα
Ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και το νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Λαδώνουμε ένα ταψί.
Αφού η ζύμη φουσκώσει, την ανοίγουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Για την επικάλυψη, ανακατεύουμε την κέτσαπ με τον τοματοχυμό και λίγο νερό. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη.
Προσθέτουμε το ζαμπόν, το μπέικον, τα μανιτάρια και τις πιπεριές κέρατο. Πασπαλίζουμε με τριμμένο γκούντα και ρίγανη. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την πίτσα για 35 λεπτά από κάτω και στη συνέχεια για άλλα 10 λεπτά με αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Tips:
Αν θέλετε πιο τραγανή βάση, μπορείτε να προψήσετε τη ζύμη για 10 λεπτά πριν προσθέσετε τα υλικά της επικάλυψης.
Αντικαταστήστε τη γκούντα με μοτσαρέλα ή κεφαλοτύρι για έξτρα λιωμένο τυρί με έντονη γεύση.
Για πιο υγιεινή εκδοχή, χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής και προσθέστε ψητά λαχανικά αντί για αλλαντικά.
Μια σπιτική πίτσα είναι πάντα μια καλή ιδέα – και η τέλεια αφορμή να φέρει όλη την παρέα γύρω από το τραπέζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου