Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Απόλαυση στο πιάτο: Mοσχαράκι κατσαρόλας σπιτικό και μερακλίδικο


 Όταν το φαγητό μαγειρεύεται αργά, με υπομονή και αγάπη, αποκτά γεύση που σε καθηλώνει. Αυτό το μοσχαράκι λουκούμι, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με αρώματα κανέλας και μπαχαρικών, είναι η επιτομή της απλής αλλά βαθιάς νοστιμιάς. Αν το σβήσεις με ένα ποτήρι κρασί, όπως προτείνεται, η σάλτσα απογειώνεται σε άλλο επίπεδο! Ένα πιάτο ιδανικό για κυριακάτικα τραπέζια, με μακαρονάκι ή πλούσιο πουρέ δίπλα του.

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε μπουκιές

ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 καρότο

1 κουτί χυμός ντομάτας

1 ποτήρι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι

1/2 κ.γλ. ζάχαρη

1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη

1 ξυλάκι κανέλας

λίγα μπαχάρια

λίγο γαρύφαλλο

προαιρετικά: επιπλέον ελαιόλαδο στο τέλος

ζυμαρικά ή ρύζι για συνοδευτικό


Εκτέλεση

Ξεκινάμε κόβοντας το μοσχαράκι σε μερίδες και το πλένουμε καλά. Το αλατίζουμε και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε προσωρινά από την κατσαρόλα.

Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μόλις καραμελώσει ελαφρά, προσθέτουμε ξανά το σοταρισμένο μοσχάρι. Σβήνουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (αν χρησιμοποιούμε) και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, τα μπαχαρικά, το καρότο σε φέτες, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1½–2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με δεμένη, μελωμένη σάλτσα. Αν χρησιμοποιούμε χύτρα, ο χρόνος μειώνεται στα 25 λεπτά.Πασχαλινές συνταγές

Για συνοδευτικό, βράζουμε μακαρόνια ή ρύζι σε ζωμό κρέατος και τα “καίμε” με ένα μείγμα από λάδι και λιωμένο βούτυρο πριν τα σερβίρουμε με το μοσχαράκι.

Η συνταγή προέρχεται από Τσιπουροκαταστάσεις και μεζέδες για τσίπουρο – “Δέσποινα Μπο”.


Tips

  • Το κρασί δίνει ένταση και βαθιά νοστιμιά στη σάλτσα — προτίμησε ένα ξηρό κόκκινο.
  • Μπορείς να προσθέσεις 1-2 δαφνόφυλλα για ακόμη πιο πλούσιο άρωμα.
  • Το φαγητό γίνεται ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα, αφού “δέσουν” τα αρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις