Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025

Εξαιρετικό σιροπιαστό κέικ με γλάσσο σοκολάτας που το απογειώνει


 Εξαιρετικό σιροπιαστό κέικ με γλάσσο σοκολάτας που το απογειώνει

Η συνταγή είναι από Tzeni Tsanaktsidou – "ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!".

Υλικά

2 αυγά

2 ασπράδια αυγών

250 γρ. μαλακό βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη

200 γρ. γιαούρτι αγελάδας

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια

Μια πρέζα αλάτι

370 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι

Για το σιρόπι:

300 γρ. ζάχαρη

250 ml νερό

Χυμός από μισό λεμόνι

Για το γλάσο σοκολάτας:

230 γρ. κρέμα γάλακτος (πλήρης)

250 γρ. κουβερτούρα

2 κ.σ. βιτάμ

Εκτέλεση κέικ

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Έπειτα, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γιαούρτι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ διαμέτρου περίπου 26 εκ., το αλευρώνουμε ελαφρά και τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά — μέχρι να ροδίσει όμορφα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι στη δοκιμή.

Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα ξυλάκι από σουβλάκι.

Εκτέλεση σιροπιού

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, μετράμε 6 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το κρύο κέικ, δίνοντας του χρόνο να απορροφήσει καλά το σιρόπι.

Εκτέλεση γλάσου σοκολάτας

Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Σπάμε μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βιτάμ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό.

Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και το ρίχνουμε πάνω στο εντελώς κρύο κέικ. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τρούφα σοκολάτας και αφήνουμε να σταθεί μερικές ώρες πριν το κόψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις