Η συνταγή είναι από Αναστασία Βλάχου
Αυτά τα γεμιστά μελομακάρονα είναι από τις συνταγές που μοσχοβολάνε το σπίτι πριν καν βγουν από τον φούρνο.
Το άρωμα από το πορτοκάλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο μπλέκεται με την καραμέλα του μελιού και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα… εθιστικό. Είναι αφράτα, καλοψημένα και με βαθύ μελώμα χωρίς να λασπώνουν — ακριβώς όπως πρέπει να είναι τα καλής ποιότητας μελομακάρονα.Το γέμισμα με καρύδι τους δίνει επιπλέον σώμα και υφή· κάθε μπουκιά είναι και μια «έκρηξη» Χριστουγεννιάτικης γεύσης.
Υλικά
- 500 γρ. καλαμποκέλαιο
- 125 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.σ. αμμωνία (δεν αφήνει μυρωδιά μετά το ψήσιμο)
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 160 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη με σύρμα, μέχρι να αρχίσει να «λιώνει» η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία και στον υπόλοιπο χυμό διαλύουμε τη σόδα.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και τα καρύδια. Προσθέτουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο επιθυμητό μέγεθος, τα γεμίζουμε με λίγα καρύδια στο κέντρο και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στα άκρα και να σταθεροποιηθούν.
Για το σιρόπι, βράζουμε νερό, ζάχαρη, μέλι, λεμόνι και κανέλα για 3 λεπτά, ξαφρίζουμε και στη συνέχεια το κρατάμε ζεστό στη χαμηλή φωτιά (στο «2» της εστίας).
Μελώνουμε πάντα μελομακάρονα κρύα σε ζεστό σιρόπι. Βάζουμε 4 μεγάλα ή 6 μικρά κομμάτια κάθε φορά, τα γυρίζουμε 4 φορές για να πάρουν ομοιόμορφο μελώμα και τα ακουμπάμε σε σίτα να στραγγίξουν. Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι.
Tips
- Μην παραζυμώσεις τη ζύμη· χάνει την αφράδα της.
- Αν θέλεις πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικατάστησε μέρος του καλαμποκέλαιου με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
- Για πιο γεμάτο άρωμα, πρόσθεσε 1 κ.σ. μέλι και μέσα στη ζύμη.
- Αν θέλεις πιο τραγανό εξωτερικό, άφησέ τα 2–3 λεπτά παραπάνω στον φούρνο πριν τα μελώσεις.
- Μπορείς να αρωματίσεις το σιρόπι και με φλούδες πορτοκαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου