Η συνταγή είναι από την Αλεξάνδρα Κυριάκη
Αυτό το κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο είναι από εκείνα τα φαγητά που «στρώνονται» στο τραπέζι και όλοι ρωτάνε:
«Ποιος το έφτιαξε;». Ζουμερό κοτόπουλο, χρυσαφένιο ρύζι που έχει τραβήξει όλους τους ζωμούς, αρώματα από κάρυ, πάπρικα και φρέσκο μαϊντανό – ένα πλήρες γεύμα σε μία γάστρα, χωρίς πολλά σκεύη και μπελάδες.Είναι ιδανικό φαγητό για οικογένεια: το βάζεις στον φούρνο και σε λίγο έχεις κρέας και συνοδευτικό μαζί, χωρίς να χρειαστεί να βράζεις χωριστά ρύζια ή πατάτες. Το τσιγάρισμα του κοτόπουλου στην αρχή το βοηθά να κρατήσει τους χυμούς του και να κάνει ωραία κρούστα, ενώ το ρύζι γίνεται σπυρωτό, όχι λασπωμένο, γιατί πρώτα «γυαλίζει» στο λάδι και μετά ψήνεται απορροφώντας το σωστό νερό. Αν αγαπάς τις γάστρες και τα φαγητά «όλα σε ένα ταψί», αυτή η συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο θα γίνει από τις σταθερές σου.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. κάρυ
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο για πιλάφι
Εκτέλεση
Ξεκινάς με το κοτόπουλο. Το κόβεις σε μερίδες (αν δεν το έχει κόψει ήδη ο κρεοπώλης) και το σκουπίζεις καλά με χαρτί κουζίνας για να φύγει η υγρασία. Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ροδίζεις το κοτόπουλο σε δόσεις, από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Δεν χρειάζεται να ψηθεί εντελώς, απλώς να θωρακιστεί και να καραμελώσει εξωτερικά. Το βγάζεις σε πιατέλα και το αφήνεις στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, αν χρειάζεται προσθέτεις λίγο ακόμη λάδι και χαμηλώνεις τη φωτιά σε μέτρια. Σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να καούν. Προσθέτεις το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζεις ελαφρύ σοτάρισμα για λίγο ακόμη. Στο τέλος ρίχνεις τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύεις και αποσύρεις από τη φωτιά.
Μεταφέρεις το κοτόπουλο και το μείγμα κρεμμυδιών στη γάστρα. Προσθέτεις περίπου 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνεις και κλείνεις καλά τη γάστρα με το καπάκι. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C με αέρα, για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεκινήσει το κοτόπουλο να βράζει μέσα στα ζουμιά του.
Στο μεταξύ, ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε καθαρό τηγάνι και προσθέτεις το ρύζι. Το τσιγαρίζεις ελαφρά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να «γυαλίσουν» οι κόκκοι – αυτό βοηθά να μείνει σπυρωτό στο ψήσιμο. Στη συνέχεια βγάζεις τη γάστρα από τον φούρνο, ανοίγεις το καπάκι με προσοχή (θα βγει ατμός) και ρίχνεις μέσα το ρύζι.
Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, το κάρυ και την πάπρικα. Ανακατεύεις καλά μέσα στη γάστρα, ώστε το ρύζι να πάει παντού ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου και στα κρεμμύδια. Συμπληρώνεις με περίπου 3½ φλιτζάνια ζεστό νερό (ιδανικά βραστό), ανακατεύεις άλλη μία φορά ελαφρά και ξανακλείνεις τη γάστρα.
Επιστρέφεις τη γάστρα στον φούρνο και συνεχίζεις το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια ανοίγεις το καπάκι και αφήνεις το φαγητό για λίγα λεπτά ακόμη στον φούρνο, ώστε να πάρει χρώμα η επιφάνεια και να μείνει με το λαδάκι του.
Μόλις βγει από τον φούρνο, άφησε το κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο να «σταθεί» για 10 λεπτά πριν σερβίρεις, ώστε να τραβήξει τελείως τα υγρά το ρύζι και να κόβεται όμορφα σε μερίδες.
Tips
- Αν θες πιο έντονο άρωμα, μπορείς να προσθέσεις και λίγη καπνιστή πάπρικα μαζί με τη γλυκιά.
- Έλεγξε το αλάτι πριν κλείσεις τη γάστρα για το τελικό ψήσιμο· καλύτερα να διορθώσεις τότε παρά στο πιάτο.
- Αν δεις στο τέλος ότι το ρύζι χρειάζεται λίγο ακόμη υγρό, πρόσθεσε ελάχιστο ζεστό νερό, ανακάτεψε και άφησέ το λίγα λεπτά σκεπασμένο εκτός φούρνου.
- Ταιριάζει πολύ με μια απλή πράσινη σαλάτα ή γιαούρτι με λίγο λεμόνι και πιπέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου