Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Tο πρώτο ταψί μόλις το τελειώσαμε! Νόστιμα κουλουράκια πορτοκαλιού..

 


Η συνταγή είναι από Tzeni Tsanaktsidou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.

Από τα ταψιά που εξαφανίζονται πριν προλάβουν να κρυώσουν.

Αυτά τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι από εκείνες τις συνταγές που μυρίζουν «σπίτι»: απλά υλικά, ζύμη που δουλεύεται εύκολα και άρωμα πορτοκαλιού που γεμίζει την κουζίνα. Είναι ιδανικά για τον καφέ, το γάλα των παιδιών, αλλά και για να γεμίσεις ένα βαζάκι και να το έχεις έτοιμο στον πάγκο για κάθε στιγμή λιγούρας.

Το ωραίο με αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται μίξερ, δεν έχει βούτυρο, δουλεύεται μόνο με ένα μπολ και ένα σύρμα, και μέσα σε λίγα λεπτά έχεις ταψιά γεμάτα κουλουράκια – μαλακά ή πιο τραγανά, όπως τα προτιμάς. Κλασικό, οικονομικό, «μαμαδίστικο» γλυκό που δύσκολα δεν θα μπει στην εβδομαδιαία ρουτίνα.


Υλικά

  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο (200 ml)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη (200 ml)
  • 1 ποτήρι χυμό φρέσκων πορτοκαλιών (200 ml)
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 900 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκος αυγού (για άλειμμα, προαιρετικά – δεν το χρησιμοποιούμε αν τα θέλουμε νηστίσιμα)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν και να λιώσει ελαφρά η ζάχαρη.

Προσθέτετε τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα ώστε να αρωματιστεί το μείγμα.

Ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στην αρχή ανακατεύετε με το σύρμα και, όταν η ζύμη αρχίσει να «σφίγγει», συνεχίζετε με τα χέρια μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία, μαλακή και ελαφρώς λιπαρή, που δεν κολλάει αλλά πλάθεται εύκολα.

Πλάθετε τη ζύμη σε κορδόνια και της δίνετε το σχήμα που σας αρέσει (πλεξούδες, στριφτά, δαχτυλίδια κ.λπ.). Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους.

Αλείφετε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού (αν τα κάνετε νηστίσιμα, απλά παραλείψτε το αυγό). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στη μεσαία σχάρα.
Ψήνετε περίπου 10 λεπτά αν τα θέλετε πιο μαλακά ή 15 λεπτά για πιο τραγανή υφή.

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.


Tips

  • Μετρήστε τα υλικά με ποτήρι 200 ml για να βγει σωστά η αναλογία της ζύμης.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και λιπαρή, όχι σκληρή. Αν «σφίξει» πολύ, προσθέστε λίγο ακόμη χυμό πορτοκαλιού.
  • Για νηστίσιμα κουλουράκια, μην αλείψετε με κρόκο αυγού. Μπορείτε, αν θέλετε, να τα αλείψετε ελαφρά με νηστίσιμο γάλα ή απλά να τα ψήσετε σκέτα.
  • Όσο περισσότερο ψήσιμο, τόσο πιο τραγανά. Αν τα προτιμάτε να λιώνουν στο στόμα, μείνετε στα 10–12 λεπτά.
  • Αποθήκευση: Μόλις κρυώσουν εντελώς, φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο για να παραμείνουν φρέσκα για πολλές μέρες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια ακόμα πεντανόστιμη συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι σας για μυρωδάτα και τραγανά κουλούρια πορτοκαλιού με μαρμελάδα ροδάκινο. Στο τέλος, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις