Η συνταγή είναι από τη Matula Giasirani
Η μπύρα εδώ δεν είναι για «εντύπωση». Μπαίνει για να δώσει βάθος, ελαφριά γλύκα και να μαλακώσει το κοτόπουλο χωρίς να το βαραίνει.
Το αποτέλεσμα είναι ζουμερά, τρυφερά μπουτάκια, δεμένα σε μια σάλτσα βελούδινη που δεν φωνάζει «αλκοόλ», αλλά ισορροπεί τέλεια με το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό φαγητό για καθημερινό τραπέζι, αλλά στέκεται άνετα και σε Κυριακάτικο γεύμα, ειδικά αν το συνοδεύσεις με πατάτες και φρέσκο ψωμί.Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται σε ένα μόνο σκεύος, χωρίς πολλά μπρος-πίσω, και σου αφήνει χρόνο να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο, όσο η σάλτσα σιγοδένει. Αν ψάχνεις μια συνταγή κοτόπουλο διαφορετική από τα συνηθισμένα, αλλά χωρίς περιττές δυσκολίες, αυτή αξίζει να μπει στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα.
Υλικά
- 1 κιλό μπουτάκια κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένα και χωρίς πέτσα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 330 ml μπύρα άνευ
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ανθό αλατιού
- Φρέσκο πιπέρι τριμμένο από μύλο
Εκτέλεση
Βγάζεις τα μπουτάκια κοτόπουλου από το ψυγείο εγκαίρως, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα στεγνώνεις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, γιατί η υγρασία εμποδίζει το σωστό ρόδισμα και θέλουμε το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρώμα από την αρχή.
Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο. Όταν το λάδι κάψει καλά, βάζεις μέσα τα μπουτάκια κοτόπουλο σε μία στρώση. Τα σοτάρεις δυνατά και από τις δύο πλευρές, χωρίς να τα πειράζεις συνέχεια, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να «κλείσουν» τα υγρά τους.
Μόλις πάρουν χρώμα, χαμηλώνεις ελαφρώς τη φωτιά και τα αλατοπιπερώνεις. Προσθέτεις τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και τις αφήνεις για περίπου ένα λεπτό μέσα στο λάδι, απλώς για να αρωματίσουν, χωρίς να καούν.
Σβήνεις το φαγητό με την μπύρα, προσέχοντας γιατί μπορεί να αφρίσει. Σκεπάζεις το σκεύος με καπάκι, χαμηλώνεις τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (περίπου στο 4 με μέγιστο το 9) και αφήνεις το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, η μπύρα θα μαλακώσει το κρέας και θα αρχίσει να δημιουργείται η σάλτσα.
Τα τελευταία 5 λεπτά, αφαιρείς το καπάκι και δυναμώνεις τη φωτιά. Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει έντονα, ώστε να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει, γυαλίζοντας όμορφα γύρω από το κοτόπουλο. Μόλις δεις ότι έχει αποκτήσει πυκνή υφή, αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και το σκεπάζεις ξανά, αφήνοντας το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά.
Σερβίρεις ζεστό, ιδανικά με πατάτες αερόψητες «σαν τηγανητές» ή κλασικές τηγανητές, και άφθονο ψωμί για να μη χαθεί ούτε σταγόνα από τη σάλτσα.
Tips:
Αν δεν έχεις μπύρα άνευ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλή ξανθιά μπύρα – το αλκοόλ θα εξατμιστεί στο μαγείρεμα. Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις στο τέλος λίγο φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο. Το φαγητό αυτό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο την επόμενη μέρα, καθώς η σάλτσα «δένει» ακόμα καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου