Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, άνοιξαν συνομιλίες με την Τεχεράνη με στόχο να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που να εγγυάται την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους μέσω των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με πρόσωπα που επικαλούνται οι Financial Times σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι ενεργειακές αποστολές από τον Κόλπο.
Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου διακινείται κανονικά μέσω αυτού του στενού σημείου διέλευσης.
Το εμπόριο και η διακίνηση πετρελαίου μέσω των Στενών έχουν καταστεί αμελητέες μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και τη δέσμευση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν να τα κρατήσει κλειστά.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις γύρω από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να επεκτείνουν τη σύγκρουση, δήλωσαν στους FT τρεις αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.
Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, ενώ και η Ιταλία έχει κάνει προσπάθειες να ανοίξει συζητήσεις με την Τεχεράνη για το θέμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν ή ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, τόνισαν δύο αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου