Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025

Ζουμερό παστίτσιο σούπερ σουπερ σπέσιαλ καλή απόλαυση

 


Το παστίτσιο είναι ίσως το πιο αγαπημένο φαγητό των Κυριακών! Στην εκδοχή αυτή, γίνεται εξαιρετικά ζουμερό, με κιμά αρωματισμένο με μπαχάρια και πλούσια, αφράτη μπεσαμέλ. Ένα σπέσιαλ φαγητό που θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω – ιδανικό για τραπέζι ή φαγητό που θες να ξετρελάνει τους πάντες.

Υλικά

Για τον κιμά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 κρεμμύδια (1 φρέσκο & 1 ξερό), ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή κόκκινο κρασί)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 200 ml χυμός ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • Μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • Τριμμένη παρμεζάνα

Για τα μακαρόνια:

  • 1 πακέτο μακαρόνια No2
  • 2 ασπράδια αυγών
  • Τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)

Για την μπεσαμέλ:

  • 8 κ.σ. φυτίνη
  • 8 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • Τριμμένο τυρί

Για το ταψί:

  • Λίγο λάδι
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • Τριμμένο τυρί
  • Λίγη φυτίνη σε κομματάκια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με κονιάκ ή κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα κονκασέ, τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό και όλα τα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλα, δάφνη), προσθέτουμε φρυγανιά και παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 7 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια και το τυρί.

Για την μπεσαμέλ, λιώνουμε τη φυτίνη σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να “ψηθεί” λίγο το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά. Βάζουμε την πρώτη στρώση από τα μακαρόνια, μετά τον κιμά, ξανά στρώση μακαρόνια, έπειτα την μπεσαμέλ. Τελειώνουμε με τυρί, φρυγανιά και λίγη φυτίνη σε κομματάκια.

Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω.

🍴 Tips

  • Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση στον κιμά, μπορείς να προσθέσεις και λίγη σάλτσα Worcestershire ή μια πρέζα ζάχαρη.
  • Η φυτίνη στην επιφάνεια βοηθά να γίνει τραγανή η κρούστα – μη τη φοβηθείς!
  • Το παστίτσιο κόβεται καλύτερα αν το αφήσεις να “σταθεί” τουλάχιστον 20 λεπτά εκτός φούρνου πριν το σερβίρεις.
  • Μπορείς να το ετοιμάσεις από την προηγούμενη και να το ψήσεις την επόμενη μέρα – γίνεται ακόμη νοστιμότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις