Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

Το απόλυτο φαγητό της μαμάς: γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο – απλό, ελαφρύ και τόσο νόστιμο, που δύσκολα μένει κομμάτι!


 Γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο: ένα πιάτο που φέρνει μνήμες από Κυριακές στην κουζίνα της γιαγιάς και αρώματα άνοιξης στο τραπέζι. Τα φρέσκα κολοκυθάκια, γεμισμένα με μυρωδάτο κιμά, ρύζι και αρωματικά, βράζουν υπομονετικά και δένουν τέλεια με την βελούδινη λεμονάτη σάλτσα αυγού. Είναι το απόλυτο comfort food της ελληνικής κουζίνας – απλό, ελαφρύ και τόσο νόστιμο, που δύσκολα μένει κομμάτι!

Υλικά

  • 4 μεγάλα φρέσκα κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • Μαύρο πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 1 κ.σ. νοστιμιά λαχανικών Bio
  • 8 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 φλ. ζεστό νερό
  • Μισό ματσάκι άνηθο
  • Λίγο δυόσμο
  • 1 κρόκος αυγού
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Λίγο νερό

Εκτέλεση

Αρχικά, πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, προσεκτικά ώστε να μην σπάσουν.

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μαύρο πιπέρι, ρίγανη και τη νοστιμιά λαχανικών Bio.

Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ζεστό νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Αφού το ρύζι απορροφήσει μέρος του νερού, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο δυόσμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα.

Τοποθετούμε τα γεμιστά κολοκυθάκια όρθια σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι τη μέση. Βράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Αφού βράσουν, βγάζουμε προσεκτικά τα κολοκυθάκια σε ένα ανοιχτό πυρέξ ή ταψί. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο.

Ανακατεύουμε το μείγμα με το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με τη σάλτσα και είναι έτοιμα, γεμάτα άρωμα. Για το σερβίρισμα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Tips – παραλλαγές – προτάσεις:

Αν θέλετε να γίνουν πιο ζουμερά, προσθέστε μερικά κουταλάκια από το ζουμί του βρασίματος μέσα στη γέμιση πριν γεμίσετε τα κολοκυθάκια.

Για πιο έντονο άρωμα, προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού στην κρέμα αυγολέμονο.

Εάν δεν έχετε νοστιμιά λαχανικών, μπορείτε να αντικαταστήσετε με λίγη σπιτική πάστα λαχανικών ή κύβο βιολογικό.

Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο καρότο ή κολοκύθι μέσα στη γέμιση για περισσότερη υφή και λαχανικά.

Σερβίρονται υπέροχα με φρέσκο ψωμί ή ακόμα και με μια κουταλιά γιαούρτι στο πλάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις