Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Το μπριάμ αλλιώς: με πανσέτες και φρέσκια σάλτσα ντομάτας – μια αναπάντεχα λαχταριστή πρόταση


 Το μπριάμ, αυτό το παραδοσιακό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, αποκτά μια απρόσμενα πλούσια διάσταση όταν παντρεύεται με ζουμερές πανσέτες! Ένα πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του χοιρινού με την καραμελωμένη γλύκα των λαχανικών, σε μια λαδερής υφής απόλαυση που ξεχειλίζει αρώματα, νοστιμιά και παράδοση. Μια ιδέα έξυπνη και γευστικά ανατρεπτική που απογειώνει το οικογενειακό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

  • 6 πανσέτες
  • Ελαιόλαδο
  • Ηλιέλαιο
  • 2 μελιτζάνες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 6-7 πιπεριές
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 μικρή πατάτα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • Κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 3 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Νερό
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες και τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο και σοτάρουμε τα λαχανικά μας, τα οποία έχουμε κόψει σε ροδέλες.

Ξεκινάμε με τις 2 μελιτζάνες, προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, τις 6-7 πιπεριές, το κολοκυθάκι και την πατάτα κομμένη σε κομμάτια. Αφού τα τηγανίσουμε, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες μαζί με τις 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και 1 κουταλιά ζάχαρη, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με κόκκινο ξηρό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε 1 κουταλιά πελτέ και τις 3 τριμμένες φρέσκες ντομάτες. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε, προσθέτοντας λίγο νερό για να βράσει η σάλτσα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανισμένα λαχανικά, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα.

Τοποθετούμε τις πανσέτες σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω τα λαχανικά με τη σάλτσα τους. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για 40-45 λεπτά, μέχρι να μείνει με το λάδι του και να αποκτήσει ωραίο χρώμα.

Tips & προτάσεις σερβιρίσματος:

  • Συνοδεύεται ιδανικά με φέτα και φρέσκο ψωμί.
  • Προσθέστε λίγο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο αν προτιμάτε πιο πικάντικο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις