Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

Σουηδικά κεφτεδάκια σε κρεμώδη λευκή σάλτσα – η συνταγή που θα ζητάνε όλοι κάθε Κυριακή!

 


Νόστιμα κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα, κατευθείαν από τις σκανδιναβικές κουζίνες, αλλά προσαρμοσμένα στα δικά μας γούστα. Είναι από αυτά τα πιάτα που δεν ξέρεις αν αγαπάς περισσότερο: τα ίδια τα κεφτεδάκια ή την πλούσια, κρεμώδη σάλτσα που τα αγκαλιάζει. Λευκή σάλτσα με ζωμό, κρέμα γάλακτος και μουστάρδα, κεφτεδάκια γεμάτα μπαχαρικά και άρωμα – ένα πιάτο που άνετα στέκεται στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και σε ένα πιο… «comfort» βραδινό με ένα βαθύ πιάτο ζυμαρικά.

Η λευκή σάλτσα δένει τέλεια με τον μοσχαρίσιο κιμά, τα μπαχαρικά θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε ελληνικό κεφτέ και σκανδιναβικό «κλασικό» πιάτο, ενώ στο τέλος το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πέσει πολύ βούτες στο πιάτο. Αν τα σερβίρεις με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ζυμαρικά, έχεις ένα πλήρες, χορταστικό και πλούσιο γεύμα που θα ζητάνε όλοι ξανά.

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

  • 900 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/3 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη λευκή σάλτσα

  • 6 κ.σ. βούτυρο αγελάδος (2 για το τηγάνισμα, 4 για τη σάλτσα)
  • 3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 1/4 φλιτζανιού ζωμό βοδινού
  • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τα κεφτεδάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη σκόνη σκόρδου, το πιπέρι, το αλάτι και το αυγό. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσει μια ζουμερή αλλά σταθερή υφή. Θέλουμε όλα τα υλικά να έχουν μοιραστεί σωστά, ώστε κάθε κεφτεδάκι να είναι εξίσου αρωματικό.

Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μικρής μπουκιάς, περίπου 18–20 κομμάτια, φροντίζοντας να είναι όσο γίνεται ομοιόμορφα, για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε για 5–10 λεπτά στο ψυγείο να «σταθούν», όσο ετοιμάζουμε το τηγάνι.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τις 2 κ.σ. βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο και ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια, σε μονή στρώση, χωρίς να τα στριμώξουμε. Τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο και τα σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά.

Χωρίς να καθαρίσουμε τελείως το σκεύος (τα «καραμελωμένα» υπολείμματα δίνουν γεύση), προσθέτουμε τις υπόλοιπες 4 κ.σ. βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος «πολτός» και να αρχίσει να παίρνει ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Προσέχουμε να μην σκουρύνει πολύ.

Σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα Ντιζόν. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει βελούδινη. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας.

Επαναφέρουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2–3 λεπτά, ώστε να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας και να δέσουν όλες οι γεύσεις. Αν η σάλτσα μας φαίνεται πολύ πηχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ζωμό ή λίγο νερό.

Σερβίρουμε αμέσως τα κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα πάνω από πουρέ πατάτας, βραστό ρύζι ή βουτυράτες χυλοπίτες. Λίγος φρεσκοκομμένος μαϊντανός από πάνω δίνει χρώμα και φρεσκάδα.

Μικρή προειδοποίηση: η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που σχεδόν επιβάλλεται η παρουσία ψωμιού στο τραπέζι για βούτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις