Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Σπανακόπιτα με Γιαούρτι (Χωρίς Φύλλο)

Η συνταγή για σπανακόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο θα γίνει η αγαπημένη σου! Εκτός από εύκολη είναι εξαιρετικά λαχταριστή, αφράτη και εξίσου νόστιμη με την σπανακόπιτα με φύλλο!


Οι πίτες με κουρκούτι, οι λεγόμενες κουρκουτόπιτες, είναι χαρακτηριστικές στην Ελληνική Κουζίνα, ένα σωρό συνταγές για πίτες που φτιάχνονται συνήθως με λίγο αλεύρι, γαλακτοκομικά και εποχιακά υλικά όπως τα χόρτα και τα κολοκύθια.

Αυτές οι πίτες, χωρίς φύλλο αλλά με χυλό, είναι πραγματικά πεντανόστιμες! Τις βρίσκουμε ανά περιοχή, με μικρές διαφοροποιήσεις σε υλικά πχ. αντί για αλεύρι καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι αλλά και με διαφορετικά ονόματα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να «συγχέονται» με άλλες πίτες όπως ο πλαστός, η μουσούντα ή η μπλατσάρα γιατί μπορεί να μοιάζουν αρκετά αλλά δεν έχουν ούτε τον ίδιο τρόπο παρασκευής και κυρίως ακόμη και γευστικά είναι διαφορετικές.

Η απλή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο ήταν η αγαπημένη μου, η γιαγιά μας την έφτιαχνε το χειμώνα και την άνοιξη με μυριστικά χόρτα και σπανάκι ενώ το καλοκαίρι την έφτιαχνε με κολοκύθια.

Η συνταγή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο έχει διάφορες εκδοχές, μια από αυτές που φτιάχνω κι εγώ πολύ συχνά είναι της θείας μου της Παρασκευής και μου αρέσει περισσότερο από όλες γιατί ενώ δεν είναι λεπτή είναι πάρα πολύ γεύστική σαν μια κανονική σπανακόπιτα αλλά με διαφορετική υφή.

Η υφή της τρυφερή, ακόμη και όταν κρυώσει, δεν νιώθεις καθόλου το αλεύρι αλλά μια γεμάτη γεύση γιατί το γιαούρτι κάνει τη διαφορά και επιτέλους αυτή είναι μια σπανακόπιτα χωρίς φύλλο που δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτή.

Μόνο μην παραλείψεις να «στύψεις» καλά το σπανάκι για να φύγουν τα υγρά του και να βάλεις αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι που ταιριάζει μοναδικά, μόλις δοκιμάσεις το πρώτο κομμάτι θα δεις πως είναι μια φανταστική, νόστιμη σπανακόπιτα και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη όλων!

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8-10 άτομα

Υλικά
Για τη σπανακόπιτα
– 400 γρ. σπανάκι
– 1 ματσάκι μυρωδικά (μάραθο, άνηθο, μαϊντανό)
– 1 ματσάκι μυρωδικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια)
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
– 3 μεγάλα αυγά
– 100 ml. γάλα
– 250 gr. τυρί φέτα
– 50 ml. ελαιόλαδο
– 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
– Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε
– 1 αυγό
– 30 ml. γάλα
– 20 ml. ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση Συνταγής

1Προαθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, τα ψιλοκόβουμε, αλατίζουμε και τα πιέζουμε με τα χέρια μας να βγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπωλ.

2Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε στο σπανάκι, προσθέτουμε αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια.

3Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά τα 3 αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το γάλα και με αυτό το μείγμα περιχύνουμε το σπανάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μέσα στο χυλό.

4Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Χτυπάμε σ” ένα μπωλ τα 1 αυγό, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα 30 ml. γάλα, περιχύνουμε τη σπανακόπιτα φροντίζοντας να πάει το μείγμα παντού.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 200° C και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 30 λεπτά πριν την απολαύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις