Η συνταγή είναι από Βούλα Πολυζού
Αν μεγαλώσες με παστέλι στο σχολείο, στην εκδρομή ή στα ταξίδια, αυτή η συνταγή είναι η ευκαιρία να φέρεις πίσω εκείνη τη γεύση – αλλά σε ακόμη πιο πλούσια εκδοχή.
Σουσάμι, μέλι, καραμέλα, αμύγδαλα, κράνμπερι και κολοκυθόσποροι δένουν σε ένα σνακ που δεν είναι απλώς «ένα γλυκάκι», αλλά πραγματική βόμβα ενέργειας.Το ωραίο με αυτό το σπιτικό παστέλι είναι ότι ελέγχεις εσύ τα υλικά: πόσο γλυκό θα γίνει, πόσο λεπτό ή παχύ θέλεις να είναι, πόσο ξηρό καρπό θα βάλεις. Με λίγα σκεύη και ένα τηγάνι, σε ελάχιστο χρόνο έχεις ένα τραγανό παστέλι με σουσάμι και ξηρούς καρπούς που στέκεται άνετα δίπλα στα έτοιμα του εμπορίου – και τα ξεπερνά.
ΥΛΙΚΑ
- 1½ κούπες σουσάμι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 γεμάτες κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. βούτυρο Λουπάκ
- ½ κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα
- ½ κούπα αποξηραμένα κράνα (κράνμπερι)
- Μερικοί πράσινοι σπόροι κολοκύθας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε καβουρδίζοντας το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα και να αρχίσει να μοσχομυρίζει. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια λογική, καβουρδίζουμε και τα αμύγδαλα, αν δεν είναι ήδη καβουρδισμένα.
Σε ένα τηγάνι (ή κατσαρολάκι με χοντρό πάτο) βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει καραμέλα. Δεν ανακατεύουμε συνεχώς, απλώς κουνάμε ελαφρά το σκεύος για να λιώσει ομοιόμορφα.
Μόλις η ζάχαρη λιώσει και πάρει το χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μείγμα.
Τώρα προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα κράνμπερι και τους σπόρους κολοκύθας. Ανακατεύουμε γρήγορα, ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά από την καραμέλα και να μοιραστούν ομοιόμορφα.
Στον πάγκο εργασίας έχουμε ήδη στρώσει μια λαδόκολλα, την οποία έχουμε αλείψει ελαφρά με λίγο βούτυρο. Αδειάζουμε επάνω το ζεστό μείγμα και το απλώνουμε με σπάτουλα ή με την πίσω πλευρά ενός λαδωμένου κουταλιού, δίνοντάς του το πάχος που θέλουμε.
Όσο το μείγμα είναι ακόμα ζεστό, χαράζουμε με μαχαίρι σε μπατόν, μπάρες ή μικρές μπουκιές, χωρίς να το απομακρύνουμε πλήρως. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και, μόλις σταθεροποιηθεί, σπάμε ή κόβουμε τα κομμάτια και τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ή μεταλλικό κουτί.
Tips
- Πάχος παστελιού: Αν το θέλετε πιο τραγανό, απλώστε το μείγμα σε λεπτή στρώση. Για πιο “μασώμενο” αποτέλεσμα, αφήστε το λίγο πιο παχύ.
- Γρήγορη δουλειά: Η καραμέλα “δένει” γρήγορα, οπότε καλό είναι να έχετε όλα τα υλικά ζυγισμένα και έτοιμα δίπλα σας.
- Παραλλαγές: Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος των αμυγδάλων με καρύδια, φιστίκι Αιγίνης ή φουντούκια για διαφορετική γεύση.
- Αποθήκευση: Κρατιέται σε γυάλινα βάζα ή μεταλλικό κουτί, σε δροσερό και ξηρό μέρος, ώστε να μην κολλάει.
- Λιγότερη ζάχαρη: Αν θέλετε πιο “light” αποτέλεσμα, μπορείτε να μειώσετε λίγο τη ζάχαρη και να αυξήσετε ελαφρά το μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου