Κάθε φορά που στρώνεται τραπέζι με φίλους, υπάρχει ένα πιάτο που όλοι «τσιμπάνε» πριν ακόμα καθίσουν. Αυτές οι γεμιστές πιπεριές κέρατο με τυρί και ντομάτα είναι ακριβώς αυτό το πιάτο: απλό, οικονομικό, αλλά με γεύση που μοιάζει λες και έχεις περάσει ώρες στην κουζίνα. Η γλύκα της πιπεριάς, η αλμυρή φέτα και η ζουμερή ντομάτα δένουν σε έναν μεζέ που μπορεί να σταθεί σε Κυριακάτικο τραπέζι, μπουφέ ή ακόμη και σαν κύριο πιάτο δίπλα σε μια ωραία σαλάτα.
Δεν μιλάμε για «στημένη» συνταγή με πολλά σκεύη και τεχνικές· εδώ όλα γίνονται σε ένα μπολ και ένα ταψί. Ανακάτεμα, γέμισμα, ψήσιμο – και σε λίγο η κουζίνα μυρίζει φούρνο μαμάς. Αν σου περισσεύουν πιπεριές ή έχεις φέτα που πλησιάζει την ημερομηνία της, αυτή είναι η πιο νόστιμη αξιοποίησή τους.
Υλικά
- 400 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κιλό πιπεριές κέρατο (πράσινες ή ανάμεικτες)
- 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (περίπου)
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 ½ κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα)
- 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. αποξηραμένος ή 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά, αλλά ταιριάζει πολύ)
- Λίγο αλάτι (με μέτρο, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή)
(Για την παραλλαγή με πιπεριές Φλωρίνης: 3 λουκάνικα τύπου hot dog, κομμένα σε ροδέλες.)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φέτα θρυμματισμένη με το πιρούνι και προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες. Ρίχνουμε μέσα τη ρίγανη, το κόκκινο πιπέρι, το μαύρο πιπέρι και τον δυόσμο, αν επιλέξουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Προσθέτουμε περίπου τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη γέμιση. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Πλένουμε τις πιπεριές κέρατο, τις σκουπίζουμε και με ένα μικρό μαχαίρι τις ανοίγουμε προσεκτικά κατά μήκος, χωρίς να τις κόψουμε τελείως, ώστε να δημιουργηθεί μια «θυρίδα». Αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες από το εσωτερικό, για να είναι πιο εύπεπτες και ομοιόμορφα γεμισμένες.
Με ένα κουταλάκι αρχίζουμε να γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα φέτας–ντομάτας, πιέζοντας ελαφρά ώστε να φτάνει η γέμιση μέχρι τις άκρες αλλά χωρίς να ξεχειλίζει. Καθώς τις γεμίζουμε, τις τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ τη μία δίπλα στην άλλη, ώστε να στηρίζονται μεταξύ τους.
Όταν γεμίσουμε όλες τις πιπεριές, ραντίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον ρίγανη και κόκκινο πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 30–35 λεπτά, μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν, να γυαλίσουν από το λάδι και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στις άκρες. Αφήνουμε 5–10 λεπτά να σταθούν πριν σερβίρουμε, ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις.
Παραλλαγή με πιπεριές Φλωρίνης και λουκάνικο:
Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, απλώς προσθέτουμε στη γέμιση τις ροδέλες από τα λουκάνικα hot dog. Γίνεται ακόμη πιο πληθωρικός μεζές, ιδανικός για όσους αγαπούν τα πιο «πειραγμένα» πιάτα και συνοδεύουν με μπύρα ή κρασί.
Σερβίρουμε τις πιπεριές ζεστές ή χλιαρές, με φρέσκο ψωμί για τις «βουτιές» στα ζουμάκια του ταψιού. Είναι από αυτά τα ορεκτικά που, όσο κι αν κάνεις, πάντα θα λες «έπρεπε να είχα βάλει κι άλλες στο ταψί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου